‘Yarasa adam’ yazın konutuna, kışın ofisine uçarak gidiyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Yarasa adam’ yazın konutuna, kışın ofisine uçarak gidiyor
Fethiye Ölüdeniz ‘de bulunan Babadağ Teleferik’in genel müdürü olan ‘yarasa adam’ olarak da anılan Cengiz Koçak, yazın 1965 metre yükseklikten atlayış yaparak işinden wingsuit yaparak gidiyor.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte 1700 ve 1900 metre ortası yükseklikte kar olması niçiniyle Koçak, atlayış ve uçuşlarına 1200 metreden devam ediyor. Koçak, işletme içerisinde bulunan restoran ve atlayış alanında çalışmalarını yapmak için gün içerisinde teleferik ile 1200 metreye çıkıyor.

Burada çalışmalarını tamamlayan Koçak, bir daha birebir yükseklikten wingsuit ile Ölüdeniz’in eşsiz mavisinde süzülerek yine ofisine iniyor. Yurt haricinde wingsuit ile atlayış yapan şahıslarla bağlantı halinde olduğunu belirten Koçak, Türkiye’de atlanabilir 45 noktayı kendisinin tespit ettiğini ve dünyadaki ekstrem sporu meraklılarının Türkiye’deki müracaat noktasının kendisi olduğunu söylemiş oldu.

‘ANTEN, KÖPRÜ, UÇURUM, BİNA ÜZERE SABİT OLAN HER YERDEN ATLADIM’

Binlerce uçuş yaptığını söyleyen Cengiz Koçak, şu biçimde konuştu:”Anten, köprü, uçurum, bina üzere sabit olan her yerden paraşütle atlıyorum. hem de bu yerler yeteri kadar yüksekse wingsuite ile atlıyorum. Bütün günüm ve ömrüm Babadağ’da geçiyor. Buraya birinci geldiğimde konutumun olduğu yer ile en yüksek zirvemiz 1965 metrenin içindeki uyuma bakıp konutuma bu türlü gidebileceğimi düşündüm.”

“atematiksel olarak bu hesabın hakikat olduğunu görür görmez bu kanıyı hayata geçirdim. Yaz aylarında 1700, 1800, 1900 metredeki kalkış alanları açıkken, akşam iş bitiminde yamaç paraşütü ile bir arkadaşımın önünde yolcu olarak uçup, atlıyorum. ondan sonrasında oradan wingsuitle uçarak meskenime gidiyorum. İşten konutuna wingsuitle gitmenin dünyada bir örneği yok. bu türlü meskenime gittiğim duyulunca tüm dünyada haber oldu. “

“Hatta Almanya’da bir televizyon programında yayınlanan bilgi müsabakasında soru olarak soruldu. Artık ise kış mevsimi olduğu için kar niçiniyle 1700, 1800 ve 1900 metre atlayış alanları kapalı ve 1200 metreden uçuş yapabiliyoruz, yükseklik benim konutuma gitmem için kâfi değil. “

“Sabah işe gittiğimde birinci vakit içinderda teleferiğin girişindeki ofisimde çalışıyorum. Buradaki işlerimi bitirip teleferikle üstte bulunan işletmelere çıkıyorum. İşlerimi tamamlayıp tekrar aşağıdaki ofisime dönmek için wingsuitle atlıyorum. Kışın ofisime yazın ise konutuma bu türlü gidiyorum” dedi.

‘TÜRKİYE’DE ATLANABİLECEK YAKLAŞIK 45 NOKTA TESPİT ETTİM’

7 yaşındayken paraşütçü olmaya karar verdiğini anlatan Koçak, wingsuit sporu ile tanıştıktan daha sonra bugüne kadar yaklaşık 9 bin atlayış yaptığını lisana getirdi. Atlanabilecek ve uçan her türlü cisimden atladığını belirten Koçak, şu biçimde konuştu:

“2011 yılında Karanlık Kanyonu’nda base jumping sporuna başladım. Wingsuiti öğrenmek için Türkiye’de imkan olmadığını fark edince Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda Kaliforniya’ya gittim. Orada 2 ay boyunca wingsuit eğitimi alıp, dünyanın en uygun yerinden atlayışlar yaptım ve Türkiye’ye döndüm. Türkiye’de daha evvel hiç yapılmayan ‘wingsuit base jumping’ için bu topraklarda olan uçurumları keşfettim ve atlayışlar yaptım. “

“Türkiye’de atlanabilecek yaklaşık 45 nokta tespit ettim. Bu tespitler için yaklaşık 4 yıldır çalışıyorum. Tespit ettiğim 45 noktanın hepsi beraberinde dünya base jumping verisine girdi. Wingsuit sporu dünyada en epeyce Alpler, İsviçre, Fransa, İtalya’nın kuzeyi, Amerika’nın Uttah bölgesinde yapılıyor. “

“Dünyada bunların yapılabileceği epeyce fazla yer var. Lakin spor fazlaca az insan tarafınca yapıldığı için keşfedilen az yer var. Bu niçinle Türkiye’de tespit ettiğim 45 nokta epeyce kıymetli. Hatta yurt haricinden birtakım arkadaşlarım orta ara gelerek bu noktalardan atlayış yapıyor. Ben Türkiye için onların bir çeşit müracaat noktasıyım”

‘WİNGSUİTLE UÇURUMDAN ATLAMANIN ÖNGÖRÜLEMEZLİKLERİ ÇOK FAZLA’

Wingsuitin çabucak hemen ilkel bir spor olduğunu tabir eden Koçak, şöyleki devam etti:”Wingsuitle uçurumdan atlamanın öngörülemezlikleri çabucak hemen epey fazla. Riskleri yönetecek her türlü marifete sahip olsanız bile, kimi vakit ortaya yönetmesi mümkün olmayan riskler çıkabilir. Şu an için ilkel bir spor ve riskleri niçiniyle wingsuitle uçurumdan atlamayı kimseye tavsiye etmiyorum. Lakin uçaktan wingsuit atlayışını ya da yamaç paraşütünü herkese tavsiye ederim. Ben ofisime ve konutuma gitmeye başladığımda işe başlayalı 15 gün olmuştu. Bu yaptığımı gorenlerin verdiği yansılar epey farklı oldu.”

“İşine ya da meskenine gidenlerin telefonunu açıp navigasyondan trafik nasıl diye bakan insanların yoğunlukta olduğu bir dünyada yaşıyoruz. Trafik diye bir gerçeğimiz var. Ben bütün bunların ötesinde şöyleki bir şey yaşıyorum. Gökyüzünde benden öteki kimse yok. Yalnızca beni uçuran pilotum var. Meskenden işe gelmem yaklaşık 15 dakika sürmesine karşın konuta gitmem 1 dakika sürüyor.”

“Fethiye ve Ölüdeniz adrenalin sporları açısından fazlaca büyük potansiyel taşıyan bir yer. Daha evvel burada Kelebekler Vadisi’nde de atlayış yaptım. Beşerler 20 yıl boyunca atlanıp atlanamayacağını soruyordu. Geldim ve atladım. Hatta orada kozmik bir tertip da yaptık. Bu bölgede ekstrem sporları için fazlaca büyük bir potansiyel var. “

“Babadağ Teleferik bünyesinde kuracağımız bir macera parkı var. Bilen bilmeyen her insanın gelip adrenalini inançlı ortamda tadabileceği bir imkan sunulacak. Ölüdeniz ya da Babadağ dünyanın en değerli uçuş merkezlerinden olması niçiniyle geçen yıl pandemiye karşın rekor kırdı ve 167 bin uçuş oldu”

“Bu yıla kadar en yüksek uçuş 2019 yılında 166 bindi. 2022 yılında ise 200 bin uçuş bekliyoruz. Teleferik buraya fazlaca büyük katkılar sağlayacak. 1 Haziran’da açılmasında karşın, hiç tanıtım yapmadan 80 bin kişiyi üste taşıdık. Bu yıl amaç ise 500 bin kişiyi taşımak”