Yeni varyant daha sonrası İstanbul’da son durum ne? İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü deklare etti

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Yeni varyant daha sonrası İstanbul’da son durum ne? İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü deklare etti
İstanbul Vilayet Sıhhat Müdürü Kemal Memişoğlu, CNN Türk ekranlarında Kaan Temeltaş’ın sorularını yanıtladı. İşte Memişoğlu’nun açıklamaları:

“Panik ve dehşet ile değil önlem ve planlama ile bu işin üstesinden geleceğimizi her insanın kendi sorumluluğunu taşıması gerektiğini kimin nasıl davranması gerektiğinin şuurunda olmasını bekliyoruz. Omicron, Avrupa’da yükseldikten daha sonra biz İstanbul ve Türkiye’de de yükselmesini öngördük. 20 Aralık’ta daha evvelki yükselişlerden farklı olarak önemli olarak Omicron yüklü yükseliş yaşıyoruz. Bu yükseliş son 1 haftadır stabil hale geldi. 1 haftadır önemli bir artış yok. Hareketliliğin de olmasıyla İstanbul üzere büyük kentlerde önemli artışlar yaşadık. Bizim yüzümüzü güldüren önemli bir artışın ve talebin olmamasıdır.

Beşinci gün PCR ile ilgili de müracaatları yönetmek durumundayız. Birtakım yoğunluklarımız kimi hastanelerimizde var. Bunun anlayışla karşılandığını görüyoruz. Olağan poliklinik ve ameliyathanelerimizi yönetmek durumundayız. Sayılar da geçmişe bakılırsa daha farklı seyrediyor.

Geçmişteki yükselişlere benzemeyen bir yükseliş trendi oldu. Bunun ne kadar ne vakit düşmeye başlayacağı öngörüsünü yakın vakit içerisinde goremiyoruz fakat ben son bir haftaya ümitli girdim. Aşikâr bir düzeyde yükselme trendi olmadan bir sayımız var. Bizim öngörümüz yükselmeyeceği istikametindedir. Hastanelerimizde yatışlarda eskisine bakılırsa yoğunluğumuz yok.

Türkiye dünyanın en âlâ sıhhat sistemine ulaşan bir ülke. Türkiye fiyatsız her yere ulaşabilen bir sıhhat sistemine sahiptir.

Bakanlığımız Bilim Heyeti doğrultusunda kıymetlendirme yapıyor. Covid ile çaba Türkiye’de düzgün seyrediyor. Dünyanın gelişmiş birtakım ülkelerinde teklifler var. Bunun Bilim Kurulu’nun değerlendireceğini düşünüyorum. PCR talebini yönetmeye çalışıyoruz. Mart ayında bin 500, 2 bin kapasite vardı. Şu an İstanbul’da 160 bin test yapabilmekteyiz. Süratli testi Bilim Kurulu’nun değerlendireceğini düşünüyorum.

PCR’ı biz güya hastalıkmış üzere kabul ediyoruz. PCR testleri sonuçta hastalığın teşhisini ve hastalıkla ilgili proteini ölçüyor. Bilim Kurulu’da Omicron varyantında 7’nci günden daha sonra özelliğini 3-4 gün içerisindeki Delta varyantı da öyleydi. Bilim dünyası bize söylemiş oldu bulaşıcılığını bu evrede olduğu Bilim Şurası da buna gereksinim olmadığını tabir etti.

Bulaşıcı özelliği virüsün kalmadığı tarafında bir inanış vardır. 5’inci güne düşüren ülkeler var dünyada. Biz izolasyonla birlikte insanların sakınmasını ve önlemini öneriyoruz. Çocukların da maske taktıkları sürece 7 günden daha sonra okula başlamada hiç bir sakıncasının olmadığını düşünüyoruz. Bunu bilim dünyası da önermektedir. 5’inci gün test yapıp negatif çıkmasını bekleyenler var lakin ben 7’nci günden daha sonra izolasyonda kalınmasını düşünmüyorum.

TOPLU TAŞIMADA YOĞUNLUK VAR ADIM ATILABİLİR Mİ?

Bunu bakanlık ve Bilim Konseyi karar verir lakin kısıtlamaların da şayet mental olarak ahenk göstermezseniz bir mana tabir etmediğini tartıştık. Beşerler kendilerini makûs hissettiği vakit bu cins kapalı alanlara girmemesi sağlatılması toplumla bağlantı kurularak bunu inandırmamız lazım. Biz toplumun ahenginden bize katkısından mutluyuz. Toplum hakikaten hem esnafıyla hem çalışanıyla hem kamusuyla tıpkı vakitte özeliyle salgında Türkiye’de güzel bir imtihan verdi.

Tabi ki uyumsuzluk var bu sorumluluğu bizim de taşıyıp onları ikna etmemiz gerekiyor. Bunları zorla değil ikna ederek eğiterek toplumun bir ok kısmına ahenk sağlatacağımızı düşünüyorum. Aşısını tamamlayan oran sayısı İstanbul’da yüzde 77 bandına çıkmış durumdadır. Biz inşalara 3’üncü doz dediğimiz kendi aşımız ve Türk vatandaşı olarak gurur duyduğum şu anda 50 binin üzerinde yerli aşımızı yaptık. Aykut hoca ve takımına ben epey teşekkür ediyorum. bu biçimde bir aşıyı kazandırıp bu mevzuda bize kazandırdığı için bunu ben Türk toplumunun bir başarısı olarak görüyorum.

Bu ülke sıhhatte dünyanın en düzgün hizmetini sunduğu üzere biliminin de sıhhate katkısının olacağı kanısındayım.

AŞILANMA İSTENİLEN SEVİYEDE Mİ?

Biz bilhassa tekrar dozu gelen insanlarımızın için şu evrede Omicron evresinde hastanelerimize bekliyoruz. Bilhassa 60 yaş üstündeki vatandaşlarımız salgında birebir vakitte aşılamada dünyanın en âlâ oranlarını gösteriyorlar. Mevt oranlarının ağır bakım oranlarının azalmasının en büyük niçini budur. 20 ile 40 yaşlarda da tekrar dozlarına gelmelerini bekliyoruz.”