Yüksek tansiyon hastalıklar için en büyük risk faktörü

KıtlamA

New member

Genetik faktörlerin yanı sıra, bazı önceden var olan durumlar da demans geliştirme riskini etkiler. Özellikle bir faktör öne çıkar.

Almanya'da 1,8 milyon kişi demansla yaşıyor. Hastalığa yakalanma riski yaşla birlikte artıyor. 65 ila 70 yaş arasındaki insanların yüzde üçünden azı Alzheimer demansından muzdaripken, 85 yaşındaki her beş kişiden biri ve 90 yaş ve üzeri her üç kişiden biri etkileniyor.

Bu konu üzerine yapılan araştırmalar dünya çapında hızla artıyor. Şimdi University College London'daki bilim insanları bunama için en büyük risk faktörünü araştırıyor. Dünyanın dört bir yanından bunama hastaları üzerinde yapılan 27 çalışmayı değerlendirdiler. Veriler 1947'den 2015'e kadar uzanıyor.

Genetik bileşene ek olarak, demansı destekleyen ana göstergeler arasında yüksek tansiyon, obezite, diyabet ve sigara kullanımı yer alır. Eğitim seviyesi de bir rol oynar; düşük eğitim seviyesi, demans riskinin yüzde 60 artmasıyla ilişkilidir.

Araştırmacılar, gözlem süresi boyunca eğitim düzeyinin arttığını ve sigara içenlerin sayısının azaldığını hesaba kattılar. Ancak aynı zamanda obezite ve diyabet oranları da arttı. Bu, bu bileşeni demans için bir risk faktörü olarak daha önemli hale getirdi.

Ancak tüm çalışmalar günümüze kadar geçerliliğini koruyan ana bir risk faktörü saptamıştır. Yüksek tansiyon hala demans için en büyük risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Almanların en az dörtte biri – tahminler 20 ila 30 milyon hasta arasında değişmektedir – hipertansiyondan muzdariptir. Yüksek tansiyon için risk faktörleri arasında sigara içmek, obezite ve diyabet yer almaktadır. Patolojik olarak yüksek tansiyon değerleri kardiyovasküler hastalıklar, yani kalbi ve kan damarlarını etkileyen hastalıklar kategorisine girer.

Çalışmanın başyazarı psikiyatrist Naaheed Mukadam, “Bu kardiyovasküler risk faktörleri… gelecekteki demans önleme çalışmalarında daha hedefli müdahaleleri hak ediyor.” şeklinde açıklıyor.

Bu nedenle hükümetler küresel farkındalık kampanyaları ve örneğin sigara yasağı gibi önlemleri uygulamaya koymayı değerlendirmelidir.