Yüz yüze eğitimde son durum! Bakan Özer’den flaş açıklama

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Yüz yüze eğitimde son durum! Bakan Özer’den flaş açıklama
Okullar, 6 Eylül`de yeni önlemlerle açılacak. Okula maske ile gidilecek, yemekhaneler, kantinler ve pansiyonlar açık olacak. 6 Eylül öncesinde de ahenk eğitimleri yapılacak.

Ahenk eğitimleri 1 Eylül-3 Eylül tarihleri içinde, okul öncesi ve birinci sınıf öğrencilerine yönelik uygulanacak, 1-3 Eylül tarihleri içinde öğretmenlere COVID-19 salgını ve okulların bir daha açılması sürecine dair seminerler verilecek.

İKİ KERE PCR TESTİ İSTENECEK

Mazereti ötürüsıyla yüz yüze eğitime katılamayan öğrenciler için TRT EBA TV üzerinden eğitime devam edecek. Destekleme ve yetiştirme kursları 8`inci ve 12`nci sınıflar için düzenlenecek. Aşı olmayan öğretmen ve okul gorevlilerinden haftada en az iki defa PCR testi istenecek.

AHENK EĞİTİMLERİ

Birinci devir, 6 Eylül 2021 Pazartesi günü başlayıp 21 Ocak 2022 Cuma günü sona erecek. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 31 Ağustos-3 Eylül 2021`de ahenk eğitimleri gerçekleştirilecek.

ORTA TATİLLER

Birinci devir orta tatili, 15 Kasım 2021 Pazartesi başlayacak ve 19 Kasım 2021 Cuma sona erecek. İkinci devir, 7 Şubat 2022 Pazartesi başlayacak ve 17 Haziran 2022 Cuma sona erecek. Yarıyıl tatili, 24 Ocak 2022 Pazartesi başlayıp 4 Şubat 2022 Cuma tamamlanacak.

BAKAN ÖZER’DEN ‘6 EYLÜL’ AÇIKLAMASI

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’i ziyaret eden Bakan Özer, Valilik Gurur Defteri’ni imzaladıktan daha sonra açıklamalarda bulundu.

‘TÜM GEREKSİNİMLERİ GİDERİLMİŞ DURUMDA’

Tüm kademe ve sınıf düzeylerinde 6 Eylül’de eğitimi yüz yüze başlatmak için 81 vilayette ve ilçelerde epey ağır bir gayret ortasında olduklarını belirten Özer, “Bu an prestijiyle Türkiye’nin tüm bölgelerinde bulunan tüm okullarımızın, maskeden dezenfektana, paklık gereç gereksinimlerine kadar tüm muhtaçlıkları giderilmiş durumda. Tüm okullarımıza gerekli takviyeleri sağlamış bulunuyoruz.” biçiminde konuştu.

Bakanlığın merkez teşkilatında bulunan her insanın şu an alanda olduğunu aktaran Özer, okulların hazırlık çalışmalarını denetim ettiklerini kaydetti.

Birinci resmi ziyaretini İzmir’e gerçekleştirdiğini hatırlatan Özer, kentteki hazırlıkları, çalışmaları vali, vilayet ulusal eğitim müdürü ve tüm ilçe ulusal eğitim müdürleriyle masaya yatıracaklarını lisana getirdi. Yalnızca 6 Eylül’deki açılmayı konuşmayacaklarını vurgulayan Özer, “İzmir’de eğitimin kalitesinin artması, fiziki yatırımlar ve öbür hususları da detaylı bir biçimde kıymetlendirme imkanı bulacağız.” sözlerini kullandı.

MEB VE SIHHAT BAKANLIĞI, ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER REHBERİ HAZIRLADI

Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sıhhat Bakanlığı iş birliğinde hazırlanan “Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Tedbirler Rehberi”, vilayet ulusal eğitim müdürlüklerine gönderildi.

Rehberde, öğretmenler, eğitim işçisi, kantin çalışanları ve öğrenci servisi işçisi ile öğrencilerle tıpkı konutta yaşayanların tam doz aşılarının tamamlanmış olması önerildi.

Rehbere bakılırsa, öğrencilerle bir ortaya gelmesi mecburî olan öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda, haftada iki defa PCR testi ile taranmaları istenecek ve sonuçlar okul tarafınca gerekli süreçler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak.

MASKE MEB TARAFINDAN TEMİN EDİLECEK

Öğrenci, öğretmen ve işçinin muhtaçlık halinde kullanabilmesi için kâfi sayıda maske Ulusal Eğitim Bakanlığı tarafınca temin edilecek. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boşaltılmaları sağlanacak.

Öğrenci ve çalışanın hasta, temaslı yahut risklilik durumları, Ulusal Eğitim Bakanlığı ile Sıhhat Bakanlığı içindeki bilgi entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

Seminer haftasında, enfeksiyon denetimi ve okula giriş şartlarını içeren eğitim verilecek ve okul idaresince belirlenecek bakılırsavli tarafınca bu programın uygulanması ve alınacak tedbirler takip edilecek.

ÖĞRENCİLER OKULA MASKEYLE GELECEK

Rehberde, tıbbi maske kullanmasına ait tedbirlere de yer verildi. Bu kapsamda, Ulusal Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki tüm öğrenciler okula maske ile gelecek lakin gelişimsel sorunu olan yahut maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek.

YEDEK MASKE

Maskenin çocuklar için uygun boyutta olması, maskelerin nemlenmesi durumunda değiştirilmesi için okul içerisinde yedek maske bulunması sağlanacak.

Gelişimsel sıkıntıları ve öbür tıbbi niçinlerle maske takamayan ve bu durumu tabip raporu ile kayıt altına alınmış öğrencilerin mümkünse yüz hami kullanması sağlanacak. Çok yakın temasın gerektiği durumlarda da maskeyle yüz kollayıcı kullanılması önerilecek.

DAİMA MASKE TAKILACAK

Öğretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren, okulda bulundukları müddet boyunca daima maske takacak.

YİYECEK İÇECEK TÜKETİMİ

Öğretmenlerin, farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda dersler içinde maskelerini değiştirmeleri gerekecek. Öğretmen odaları ve öteki ortak alanlarda bulunan bireylerin, aşılananlar da dahil daima maske takmaları sağlanacak. Yiyecek içecek tüketiminin mümkün olduğu kadar başka vakit içinderda ve mümkün olan en kısa müddette gerçekleştirilmesine ihtimam gösterilecek.

Okullardaki başka bakılırsavliler de okulda bulunulan mühlet boyunca ve her ortamda aşılanma durumundan bağımsız olarak daima maske takacak. Maskenin nemlenmesi durumunda yeni maske kullanacak.

VELİ VE ZİYARETÇİLER MÜMKÜN OLDUĞU KADAR OKULA GİREMEYECEK

Veli ve ziyaretçilerin, salgın periyodunda mümkün olduğu kadar okul bahçesi de dahil okul içerisine girişlerine müsaade verilmeyecek. Okul bahçesi dahil, okula girişin gerekli olduğu durumlarda, okul bahçesine giriş, bahçenin olmadığı durumlarda da en dış noktadan itibaren maske takmaları sağlanacak.

SINIFLARDA DOĞAL HAVALANDIRMA

Ders sırasında sınıf camları, öğrenciler açısından risk yaratmayacak biçimde, her türlü düşme ve travmayı önleyecek tedbirler alınarak, mümkün olduğu kadar açık kalacak ve doğal havalandırma sağlanacak.

Ders ortalarında, mümkün olduğu kadar tüm öğrencilerin açık alana çıkmaları, sınıf camlarının ve kapısının büsbütün açılarak, sınıflar hava akımı yaratacak biçimde en az 10 dakika müddet ile havalandırılacak.

YÜZDE 100 TAZE HAVA SİRKÜLASYONU

Okul ortak kapalı alanlarındaki camların da daima açık kalması, mümkün olduğu kadar dış ortam havasının alınması sağlanacak. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalarda havalandırma, mümkünse yüzde100 taze hava sirkülasyonunu sağlayacak biçimde düzenlenecek.

Havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri vaktinde yapılacak. Havalandırma mümkün olan en düşük süratte çalıştırılacak. Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa açılabilen alanlarda camların açılması sağlanacak.

OKUL BAHÇESİ VE ETRAFINDA KALABALIK KÜMELER OLUŞTURULMASI ÖNLENECEK

Rehberde okul ortamında sağlanacak araya ait tedbirlere de yer verildi. Buna nazaran, okul bahçesinde ve etrafında öğrencilerin, öğretmenlerin, başka çalışanların kalabalık kümeler oluşturması önlenecek.

Teneffüs saatleri, okul bahçesinde kalabalık oluşmaması için okulun fizikî kapasitesi ve öğrenci mevcudu dikkate alınarak farklı vakit içindera gelecek biçimde ayarlanacak.

OKULA GİRİŞ, ÇIKIŞ VE TENEFFÜSLER

Okula giriş, çıkış ve teneffüslerde toplumsal aralığın korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde öğrenciler içinde toplumsal ara bulunmasına ihtimam gösterilecek.

Kapalı alanlarında farklı sınıf öğrencilerinin bir ortaya gelmesini en aza indirecek biçimde planlanma yapılacak. Okul giriş ve çıkış saatleri değiştirilemiyorsa, ders başlangıç vakit içinderı ve ders ortaları farklı sınıf öğrencilerinin bir ortaya gelmesini en aza indirecek biçimde planlanacak.

DERSLİK VE ÖĞRENCİ SAYISINA DİKKAT EDİLECEK

Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma nizamı, yüzleri birebir istikamete dönük olacak biçimde yapılandırılacak. Öğrenciler içindeki aralığın belirlenmesinde, okuldaki derslik ve öğrenci sayısına dikkat edilerek, okul idaresi tarafınca toplumsal aralığa uygun düzenleme yapılacak.

Olay suratının ve bulaş riskinin yüksek olduğu ya da hadise sayısında ani yükselme görülen bölgelerde vilayet ve ilçe sıhhat müdürlükleri uyumunda gerekli önlemler alınacak.

Tükürük ve sekresyon çıkışına niye olabilecek müzik söyleme üzere yüksek sesle yapılan antrenmanlar kesinlikle açık alanda ve öğrencilerin içinde tercihen en az 2 metre aralık bırakılarak yapılacak. Öğrenciler meskenlerinde yahut okul haricinde idman yapmaya özendirilecek.

Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak mümkün olduğunca farklı vakit içindera yayılacak. Yemeklerin, mümkünse sınıf haricinde, açık alanda ya da tavanı yüksek ve geniş, havalandırılabilir yerlerde yenilmesi sağlanacak. Maskeler, yalnızca sıvı alımı yahut beslenme sırasında çıkartılacak.

DERS MÜDDETLERİ 40 DAKİKAYI AŞMAYACAK

Ders mühletleri, sınıfın fizikî boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak biçimde planlanacak. Rehberde okulların paklığına ait tedbirler de belirlendi.

Bu kapsamda okulun rutin paklığı sıklaştırılacak. Çocukların, öğretmenlerin ve başka okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama imkanları sağlanacak ve ortak alanlara uygun sayıda el antiseptiği konulacak.

‘RİSKSİZ’ OLDUĞUNDAN EMİN OLUNACAK

Okul başlangıcında velilere muhtemel hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için “Bilgilendirme Formu” verilecek. Ziyaretçiler zarurî olmadıkça okula alınmayacak. Alınması gerekli durumlarda ise HES kodu sorgulamasında “Risksiz” olduğundan emin olunacak.