7 ayda 705 bin araç üretimi

Felaket

New member
Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Ocak-Temmuz devrine ilişkin üretim ve ihracat adetleri ile pazar datalarını deklare etti. Buna bakılırsa, yılın yedi ayında toplam otomotiv üretimi bundan evvelki yılın tıpkı periyoduna nazaran yüzde 11 artarak 705 bin 79 adet, araba üretimi de yüzde 2 artarak 449 bin 550 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle bir arada toplam üretim ise 738 bin 329 adet oldu. bu vakitte, otomotiv endüstrisinin kapasite kullanım oranı yüzde 62 olarak gerçekleşti. Araç kümesi bazında kapasite kullanım oranları ise yavaşça ticari araçlarda yüzde 61, ağır ticari araçlarda yüzde 58, traktörde yüzde 76 düzeyinde gerçekleşti.

TİCARİ ARAÇTA YÜZDE 30 ARTIŞ

Ocak-Temmuz devrinde ticari araç üretimi bundan evvelki yılın birebir periyoduna bakılırsa yüzde 30 artış gösterdi. bu vakitte, ağır ticari araç kümesinde üretim yüzde 56 artarken, yavaşça ticari araç kümesinde üretim yüzde 28 arttı. Yılın birinci yedi ayında, toplam ticari araç üretimi 255 bin 529 adet olarak gerçekleşti. Pazara bakıldığında ise, Ocak-Temmuz devrinde bundan evvelki yılın birebir devrine kıyasla ticari araç pazarı yüzde 95, yavaşça ticari araç pazarı yüzde 40 ve ağır ticari araç pazarı yüzde 112 arttı. Bilhassa ağır ticari araç kümesinde bundan evvelki yıla nazaran artış gerçekleşmesine karşın baz tesiri dikkate alındığında 2015 yılına göre kamyon pazarı yüzde 31, otobüs ve midibüs pazarı yüzde 31 oranında daraldı.

YERLİNİN PAZAR HİSSESİ YÜZDE 40

Yılın birinci yedi ayını kapsayan devirde toplam pazar geçen yıla göre yüzde 31 artarak 461 bin 730 adet seviyesinde gerçekleşti. bu vakitte, araba pazarı da yüzde 27 oranında arttı ve 346 bin 636 adet oldu. Son 10 yıllık ortalamalar dikkate alındığında 2021 Ocak-Temmuz periyodunda toplam pazar yüzde 6,4, araba pazarı yüzde 10 oranında arttı. Ağır ticari araç pazarı yüzde 4 oranında azalırken ve yavaşça ticari araç pazarı ise son on yıllık ortalamanın paralelinde gerçekleşti. bu vakitte, araba satışlarındaki yerli araç hissesi yüzde 40 olurken, yavaşça ticari araç pazarında yerli araç hissesi yüzde 53 olarak gerçekleşti.