Alaeddin Yavaşca için AKM’de merasim düzenlendi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Alaeddin Yavaşca için AKM’de merasim düzenlendi
İstanbul’da iki gün evvel tedavi gördüğü hastanede 95 yaşında ömrünü kaybeden Yavaşca için birinci merasim AKM’de düzenlendi. Merasime Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Alaeddin Yavaşca’nın eşi Ayten Yavaşca, arkadaşları ve sevenleri katıldı.

Alaeddin Yavaşca’nın cenazesi merasim için saat 10.30 sıralarında AKM’nin tiyatro salonuna getirildi.

“İSMİNİ YAŞATMAK VEFA BORCUMUZ”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Öncelikle yeri doldurulamaz bir insan hazinesine veda etmenin derin ıstırabı içerisinde kıymetli hocamıza Allahtan rahmet sizlere, sanat topluluğumuza ve milletimize başsağlığı ve sabırlar diliyorum. Hocamızın hayatı başlı başına bir hayranlık vesilesidir. Alaeddin yavaşça birden çok doruğu olan ulu bir dağ üzereydi. Elbet hayatı boyunca Türk musikisi vesilesiyle en şık, en güçlü, özgün biçimde yükselttiği tepe sanat olmuştur. Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca tıp alanındaki uzmanlığı kadar insanlığın hayatına sanat alanındaki ilmiyle de dokunmayı başarmış derin bir iz ve tesir bırakmıştır. Sanatçı Alaeddin Yavaşça bestekar, icracı, araştırmacı, bilimsel bir kalem ve eğitmen oldu” dedi.

Bakan Ersoy, ” Bugün Türk musikisi dendiğinde eğitim kurumlarından basılı kaynaklara özgün yapıtlardan bu alana hizmet etmekte olan birbirinden değerli sanatkarlara kadar seste, kelamda, şahısta nereye bakarsanız bakın hocamızın ismini, izini ve tesirini görmemiz mümkün. Bakanlık olarak onun ismini yaşatmak, ismini yaşatmak vefa borcumuz. İsmini nasıl yaşatabiliriz, Nerelere verebiliriz onu Ayten ablayla birlikte daha evvel de konuştuk. Onunla ilgili ortak bir çalışmamız olacak. Milletimiz öz kültürüne kaç pahalar kazandırmış, hislerine tercüman olmuş, yapıtlarıyla anılarına iştirak etmiş Alaeddin Yavaşca’yı yaşatmayı ve gelecek jenerasyonlara aktarmayı sürdürecektir. Hepimizin başı sağ olsun” diye konuştu.

“HER BESTESİNİ öncedenA BANA OKURDU”

Alaeddin Yavaşca’nın eşi Ayten Yavaşça ” yılların getirdiği yavaşça soyadını ondan bana geldiği ve bana armağan ettiği için evvel ona hayli teşekkür ediyorum. O yavaşça soyadını ebediyen ona yaşatacağım. Onun taşıdığım gururla övünüyorum. Bilhassa fazlaca uzun müddet hastanelerde kaldık. Çok uğraştılar yaşatmak için. Bebekler üzere baktılar. Herkese epeyce teşekkür ediyorum. Ben onu o beni fazlaca sevdi. Biz yüzyılın aşıklar kitabına girmiş bir mütemmim cüzüz. O mütemmim cüz artık ne oldu? Yalnız kaldı. Çok hüzünlüyüm. Her bestesini öncedena bana okurdu” dedi.

Burada yapılan konuşmaların akabinde sahnede helallik alınarak dua edildi. Yavaşca’nın cenazesi, Fatih Camii’ne gdolayıldü.