Asfalt ağlatan minik canavarlar

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Asfalt ağlatan minik canavarlar
Habil TANGÖREN – “İçinizdeki çocuğu çıkarın…”

“Bu cayırtılar bana en hoş müzik üzere geliyor” diyor RC otomobil tutkunları… Ellerindeki kumandalarla, o minik araçlarda güya kendileri yarışıyormuşçasına adrenalin ve sonsuz keyif yaşıyorlar.

RC otomobil, yani “Radyo denetimli arabalar” akaryakıtlı yahut elektrikli motorlarla çalışan uzaktan kumandalı asfalt canavarları. Bu ele avuca sığmayan minik canavarların off-road modelleriyle, gerçek bir off-road’cu üzere en kuvvetli arazi şartlarına meydan okuyabilirsiniz ya da on-road modellerle saatte 120 kilometreye ulaşarak asfaltı yakabilirsiniz.

Haydi gelin bu sıra dışı hobiyi, adrenalin tepesini iliklerine kadar yaşayan RC otomobil tutkunlarının hislerini okuyalım…

‘Her yaştan insanın merakı olmalı’

Endüstriyel Elektronik önlisans ve İşletme lisans mezunu 41 yaşındaki Murat Muratoğlu, bir özel dal kuruluşunda AR-GE sorumlusu olarak çalışıyor. Ankara Çankaya’da yaşayan Muratoğlu, 12 yıldır hobi olarak model araçlarla ilgileniyor.

Muratoğlu, hobisini şöyleki anlatıyor: “Hem mesleğim olması hemde arabalara olan ilgimden dolayı bu hobiye yöneldim.

Başlarda keşfederek ve kişisel eğlenceli vakit geçirmek maksatlı ilgilendiğim bu uğraş vakit içinde yurdun her köşesinden yeni ve bu hobide epeyce uygun beşerlerle tanışmama vesile oldu. kimi vakit internet üzerinden bilgi paylaşımı, kimi vakit kamplar derken hoş dostluklar kurduk.

bir arada araç kullanmanın, ayar ve tamirlerle ilgili bilgi paylaşımlarının akabinde yarışlara katılmaya ve keyfi rekabetle taçlandırmaya karar verdim. Yılın belirli devirlerinde farklı bölgelerde tertipler düzenleyerek ya da mevcut tertiplere dahil olarak bu keyifli hobiye devam etmekteyim.

Çocukların, gençlerin ve her yaştan insanların kesinlikle bir hobisi olmalı. Beşerler kendine vakit ayırabilmeli. Bu hobinin, gelişim çağındaki gençleri destekleyecek, sorumluluk duygusu verecek ve teknik ve el maharetlerini artıracak yararlı bir uğraş olacağı kanaatindeyim.”

‘İlk maaşımla birinci otomobilimi aldım’

Afyon Kocatepe Üniversitesi Havacılık ve RC Araç Topluluğu Lideri olan Mustafa İtimat, AKÜ İşletme Lisans mezunu. 25 yaşındaki İnanç, Afyonkarahisar MYO Mimari Onarım kısmı 2. Sınıf öğrencisi. İnanç de bu hobiye nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:

“2014 yılından bu yana hobi olarak RC Model araçlarla uğraşıyorum. Bu hobiye başlamam aslında 10’lu yaşlara dayanıyor. Her erkek çocuğu üzere o yaşlarda uzaktan kumandalı oyuncaklara büyük ilgi duyuyordum. Yaş ilerledikçe oyuncak araçlar bana sıradan ve yavaş gelmeye başladı. 2013 yılında Afyonkarahisar’da RC araçlarla uğraşan ağabeylerimizin olduğunu öğrendim. Onlarla tanıştım ve RC araçları keşfettim.”

‘Garaja sığamaz oldum’

“2014 yılında çalıştım ve kazandığım parayla birinci RC model otomobilimi aldım. Gün geçtikçe RC araçlara olan sevgim arttı ve garaja sığamaz olduk. Sevgi arttıkça araçların boyutu da büyüdü ve sayısı arttı. Şu anda 6 tane RC aracım var. 18 yaşında başladığım bu hobi bana hayli şey kazandırdı. vakit içinde internet üzerinden bilgi paylaşımı ve yeni başlayan hobidaşlarıma teknik takviye derken Türkiye’nin pek epeyce vilayetinden arkadaşlarım oldu. Yakın etrafımdaki vilayetlerde düzenlenen RC araç buluşmalarına katıldım.

Bence bu hobiye bilhassa gençler başlamalı. Bilgisayar başında boşa geçen vakit içinderını bu araçlarla tabiatta geçirmeliler.”

‘İlk aracımı almak için Adana’dan İzmir’e gittim’

Mühendis Hakkı Bölükbaşı 1990 Adana doğumlu. Bölükbaşı’nın RC araçlarla tanışması 2009 yılına dayanıyor. Gerisini kendisinden dinleyelim:

“Yurt dışı ticareti ile uğraştığım sıralarda yaptığım manzaralı görüşme esnasında, konuştuğum kişinin gerisinde gördüğüm bir model otomobille harlandı bu sevdam. çabucak sonrasında araştırmaya daldım ve biroldukça hobidaş edindim Türkiyede. 1-2 gün kadar kısa bir müddetde birinci aracımı aldım. Bunun için Adana’dan İzmir’e birinci uçak seyahatimi gerçekleştirdim . sonrasındasında İzmir’den Manisa’ya geçip birinci model aracımı aldım ve uykusuz bir biçimde konutuma döndüm.

Off-road araç-onroad araç, drift aracı, crawler araç. Bunlar da kendi ortasında yakıt çeşitleriyle ayrılıyor. Nitro yakıtlı araç, kurşunsuz akaryakıtlı araç, elektrikli araç… Hepsini tatmalısınız , her birinin hazzı farklı.

‘RC araç tutkudur’

Kimi RC otomobil tutkunu, aracı kullanmaktan keyif alır, kimisi demonte biçimde alıp birleştirmekten, kimi daima dağıtıp bakım yapıp yine toplamaktan, kimi de görselini ve performansını modifiye etmekten. Ben tamamını kullandım bugüne dek.

RC araç bir tutkudur, bağımlılıktır, huzurdur, en kıymetlisi bir hayat biçimidir. Meslek seçiminizde rol oynar, mesken seçerken araçlarınız için de bir yer düşünmek zorunda kalırsınız. Araç seçiminizde tesirli olur. özetlemek gerekirsesı hayatınızın bir kesimidir.

‘Hobi olarak başladım artık tek uğraşım oldu’

1966 yılında İstanbul’da doğan Oğuz Bilbaşar, üniversitede iç mimari ve dekorasyon eğitimi almış. Reklam ve medya bölümünde yaklaşık 10 yıl, Eczacıbaşı Holding Tüketim Eserleri ailesinde 25 yıl çalıştıktan daha sonra emekli olmuş. Bilbaşar, artık gerçek off-road araçların birebir minyatürlerini yapıyor, yarıştırıyor. Bu adrenalin dolu hobiye nasıl başladığını kendisinden okuyalım:

“RC Scale Modeling” aslında tam söz karşılığı, “Uzaktan kumandalı Ölçekli Modeller” Bu hobide yapacağınız modellerde gereç sorununuz yok, her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz, yalnızca ölçeğe uygun olması epey kıymetli. Bir gerçek otomobil sacdan yapıldı ise modeli birebir biçimde yapamazsınız zira kalınlıklar ölçeğe uymaz, lakin işin bitiminde sizin tıpkı manzarayı verebilmeniz gerekir.

Plastik yoğurt kaplarından, ilaç kutularına, yapıştırıcı kapaklarından, ahşap kürdana kadar aklınıza gelebilecek her türlü malzemeyi kullanabilirsiniz. Bunun için farklı bir göz ile bakabiliyor olmak gerekiyor. Örneğin ilaç şaseleri şayet uygun çapta ise güzel bir jant kapağı yapabilirsiniz. Yahut bir daha çapları tutuyorsa saat sistemindeki çarkları, çemberleri bir kumanda modülünde ve gösterge saatlerinde kullanabilirsiniz.”

Müzelik bedellerde

“Dünyanın pek epeyce yerinde bu hobi ile uğraşan şahıslar sinema çekimlerinde kullanılması için çeşitli ölçeklerde modeller üretmiştir. Ünlü Titanic gemisi bunlardan yalnızca biri. Dijital ve teknolojik modelcilik her geçen gün el işçiliğinin yerini alıyor üzere gözükse de, yalnızca zaman-sonuç istikrarında kolaylık sağlıyor. Hâlâ el personelliği ile yapılan bu tip modeller müzelik kıymetlerde. RC Scale Modeling konusunda 1984 yılından beri çalışıyorum. Büsbütün bir hobi olarak başlayan bu tutkum, şimdilerde ise tek uğraşım oldu diyebilirim.”

Maltepe model otomobil pisti

İstanbul’un Anadolu yakasında Maltepe kıyısında bulunan model otomobil pisti, RC tutkunlarınının buluşma yeri. Pistte drift araçları için yapılmış olan özel bir kısım de bulunuyor. Bu pist, öbür büyük pist ile muhtemel kazaları engellemek hedefiyle ayrılmış. Ayrıyeten Maltepe pistinde helikopter uçurma alanı ve model bot ve model tekne havuzu da mevcut.

Hezarfen RC Club

Çatalca yakınlarındaki Hezarfen Havaalanı’nda model uçak kullanması yanında iki farklı pist ile RC otomobil tutkunlarının fayladalanacağı off-road ve on-road pistleri mevcut. Tesiste, RC otomobil ya da uçak modelcilerinin yararlanacağı hangarlama hizmeti de bulunuyor.