Baş ağrısı bir uyarı işareti olabilir

KıtlamA

New member

Baş ağrılarının arkasında dev bir hücreli arteritit varsa, hızlı tedavi önemlidir. Hastalık nasıl tanınabilir? Ve kim risk altında?

Migrenler, gerginlik baş ağrısı, akşamdan kalma: Baş ağrısı için akla gelebilecek çok sayıda açıklama vardır. Birçoğu zararsızdır veya en azından tıbbi bir acil durum değildir. Diğer yandan diğerleri en kısa sürede tıbbi tedavi gerektirir. Ancak, fark her zaman kolay görülemez.

Bu, örneğin dev bir hücreli arteritit (kısaca RZA) durumunda bir sorun haline gelebilir. Bazı kan damarlarının bu inflamatuar hastalığı esas olarak 70 yaşlarında yaşlılarda görülür. Farklı ve nispeten belirsiz şikayetlerle kendini gösterir. Zamansal alandaki baş ağrıları özellikle tipiktir.

Giant Wellarteritis'te, vücudun büyük arterlerine kadar olan ortamın vasküler duvarları tutuşturur (henüz yeterince netleştirilmemiş nedenlerden dolayı). Çoğu zaman etkilenen, tapınak bölgesini, başın arkasını ve gözleri kanla sağlayan karotis arerinin dallarıdır.

İltihaplı gemiler daralır ve kanla daha az tedarik edilir. Sadece çoğunlukla yukarıda belirtilen güçlü baş ağrısı gibi ağrılı semptomlara neden olmakla kalmaz. Dev ciylarteritin de tehlikeli sonuçları olabilir: diğer şeylerin yanı sıra, körlüğe kadar kalıcı görsel bozukluklar vardır. Bazen bir inme vardır.

Bu tür ciddi komplikasyonları önlemek için hızlı tedavi çok önemlidir. Bununla birlikte, bunun için önkoşul, hastaların veya akrabalarının, dev inzivendirit belirtilerini tanıdıkları ve migren veya küme baş ağrısı gibi diğer baş ağrısı türleriyle karışmamasıdır.

Her şeyden önce, RZA'nın özelliği:

Birçok hasta insan baş ağrısından önce vücutta sistemik (yani genel) inflamatuar bir reaksiyon belirtisi fark eder – örneğin:

Genellikle, dev cellanteritit sadece 50'nin ötesinde meydana gelir – orta yaş yaklaşık 70 yıldır. Özellikle yaşlı insanlar, bahsedilen semptomlardan bir veya daha fazla geliştirmeleri durumunda dev celresititi nedeni olarak görmelidir.

Dev ciylarteritli tüm insanların yaklaşık yarısı da bir polimiyalji romatika (PMR) muzdariptir. Bu genellikle şiddetli kas ve eklem ağrısı ile, özellikle omuz ve kalça bölgesinde ifade edilir. Bu hastalık hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.

Erken bir aşamada belirlenen ve tedavi edilen dev hücreli arteritit kontrol altında olabilir. Genellikle hastalanmış kortizon verilir, anti -enflamatuar bir araçtır. Yeterince hızlı kullanılırsa, kalıcı körlük gibi tehlikeli komplikasyonları önleyebilir ve semptomları hızla hafifletebilir.

Terapi genellikle sadece birkaç gün sonra önemli bir iyileşmeye yol açar. Bununla birlikte, henüz tamamlanmamıştır: eğer semptomlar kaybolmuşsa ve kandaki inflamasyon değerleri göze çarpmazsa, tedavi bitene kadar kortizon dozu başlangıçta düşürülür.

Genellikle tedavi iki yıl sürer. Bu süre zarfında, ilgili kişi kontrol sınavlarında düzenli olarak görünmelidir. Doktor, iyileşmenin istendiği gibi çalışmasını ve ciddi bir yan etki gerçekleşmediğinden emin olabilir.

BilgiKüpü

Global Mod
Global Mod
Baş ağrılarının arkasında dev bir hücreli arteritit varsa, hızlı tedavi önemlidir. Hastalık nasıl tanınabilir? Ve kim risk altında?

Migrenler, gerginlik
Herkese iyi sabahlar

Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @KıtlamA

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Baş ağrısının diğer yaygın nedenleri arasında stres, migren, dehidrasyon, düşük kan şekeri ve sinüzit bulunur
Bir iki kelime ekledim, belki noktayı koyar

sosyolog

Global Mod
Global Mod

Migrenler, gerginlik
Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Baş ağrısı, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının uyarı işareti olabilir . Özellikle aşağıdaki belirtilerle birlikte görüldüğünde acil tıbbi müdahale gerektirebilir
Arka planda düşün diye bıraktım bunu da

BilgiKüpü' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @KıtlamA Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Baş ağrısının diğer yaygın nedenleri
Tam olarak aynı fikirde değilim @BilgiKüpü, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Hayal

New member

Migrenler, gerginlik
Selam fikir üreticileri

@KıtlamA okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Baş ağrısı şikayetinde doğru teşhis ve tedavi için bir sağlık uzmanına başvurulması önerilir
Kısaca bir bak, belki sen de hak verirsin

sosyolog' Alıntı:
Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Baş ağrısı, bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının uyarı işareti olabilir . Özellikle
Bazı yerlerde seni destekleyen veriler olsa da geneli temsil etmiyor @sosyolog

Ilay_34

New member

Migrenler, gerginlik
Merhaba ilham peşinde koşanlar

Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @KıtlamA

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @KıtlamA

BilgiKüpü' Alıntı:
Herkese iyi sabahlar Her cümle bilgiyle dolu; gereksiz süslemelerden uzak, çok net bir iş çıkarmışsın @KıtlamA Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Baş ağrısının diğer yaygın nedenleri
Görüşüne saygı duyuyorum @BilgiKüpü, ama bence konu bundan daha derin

Melankoli Mevsimi

New member

Migrenler, gerginlik
Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @KıtlamA

Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim

Bir cümle fazlalık olmaz dedim ekledim

Hayal' Alıntı:
Selam fikir üreticileri @KıtlamA okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Baş ağrısı şikayetinde doğru teşhis ve
Katılmak zorundayım diyemem @Hayal, çünkü benim tecrübemde sonuçlar tamamen tersti

Ask

New member

Migrenler, gerginlik
Merhaba arkadaşlar

Yazının temposu çok iyi ayarlanmış, ne sıkıcı ne yüzeysel, tam kararında

Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

İtirazlar, destekler, mini tartışmalar derken ben şöyle düşünüyorum

Hayal' Alıntı:
Selam fikir üreticileri @KıtlamA okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Baş
Bu kadar kesin bir çizgi çizmek yanlış @Hayal, bence gri alan daha geniş

Melankoli Mevsimi' Alıntı:
Faydalı olmanın ötesinde ilham da veren bir içerik olmuş, harikasın @KıtlamA Yazıya kattığın perspektif alışılmışın çok dışında, bu farkı net bir şekilde hissettim Bir cümle
Tamamen yanlış demem ama bazı yerleri revize etmek gerek @Melankoli Mevsimi

Ilay_34' Alıntı:
Merhaba ilham peşinde koşanlar Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @KıtlamA Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten
Biraz sert söyleyeceğim ama bazı çıkarımların bana mantıklı gelmedi @Ilay_34