‘Çiftlik Bank’ın TV reklamı incelenecek

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Çiftlik Bank’ın TV reklamı incelenecek
ELİF ALTIN İstanbul – Tosuncuk lakaplı Mehmet Aydın ve ağabeyi firari Fatih Aydın’ın Çiftlik Bank sisteminde ‘bank’ ismini müsaadesiz kullanarak ‘Bankacılık Kanunu’na muhalefet’ kabahatini işledikleri nedeni öne sürülerek 3 yıla kadar mahpus istemiyle yargılandıkları davanın görülmesine davam edildi. İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Mehmet Aydın tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS aracılığıyla katıldı.

‘İsmi için onay aldım’

Sanık Mehmet Aydın, Frame Game Softwar şirketinin ağabeyi ve kendisine ilişkin olduğunu, öbür iki şirket olan Fame Game Hayvancılık ve Çiftlik Bilgi Süreç Bilişim Tarım Hayvancılık şirketinin ise kendisine ilişkin olduğunu belirtti. Ağabeyi Fatih Aydın’ın hiç bir şirketin faaliyetine katılmadığını belirten sanık Mehmet Aydın, “İlk vakit içinder ağabeyim bana yardımcı olmuştur. Ben çiftlik eserleri üretmek istiyordum. Bal, süt ve tereyağı üzere eserler bir ortada üretileceği için Çiftlik Bank ismini düşündüm. Patent Enstitüsüne başvurdum ve Çiflik Bank ismi için onay aldım” dedi.

Birinci evvel oyun sitesi açtığını söyleyen sanık Aydın, “Burada çiftlik hayvanları falan vardı. Ben bu oyun sitesinde Çiftlik Bank ismini kullandım. Banka olabileceğine yönelik yanlış anlaşılmalar olmasın diye kullanıcı kontratına ‘Çiftlik Bank bir banka değildir’ diye açıklama ekledim. Ayrıyeten Çiftlik Bank ismini tek başına hiç kullanmadım. Örneğin Çiftlik Bank yazdığımda yanına şarküteri ibaresi ekledim. 130 tane şarküteri açtım. Kahvaltı salonu da açtırdım. Çiftlik Bank ismiyle açtığım oyun sitesinde ödünç alma, para verme ve faiz verme üzere süreçlerde bulunmadım. Hizmet bedeli olarak fatura kesiyorduk. Parayı evvel benim siteme yatırıyorlardı. Karşılığında da oyun altını alıyorlardı” dedi.

‘İnek figürü vardır’

Reklamlarda yanlış anlaşılacak bir izlenim bırakmadığını söyleyen Aydın şöyleki devam etti: ‘‘Televizyon reklamlarında süt bal ve tereyağı üzere eserler ön plana çıkarıldı. Televizyonlarda oyun reklamı da yaptırmadım. Yalnızca çiftlik eserleri reklamını yaptırdım. Türkiye’nin 8 farklı bölgesinde tesis açıldı. Açılan bu tesislerde de Çiftlik Bank ismini tek başına kullanmadım. Örneğin Çiftlik Bank süt eserleri biçiminde isimle kullandım. Çiftlik Bank logosunda inek figürü vardır. Buna bakıp da bir insanın banka çıkarımı yapması olağan değildir. Türkiye’de Bank ibaresini kullanan bir epeyce şirket vardır. Kullandığım ibare banka değil banktır. Öbür şirketler hakkında dava açılması bu durumda gerekmektedir.”

Duruşma ertelendi

Katılan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu avukatı, “Banka sözünün kullanılması 5411 sayılı yasa kapsamında kabahatin oluşması için kafidir. Kabahatin maddi ögesi oluşmuştur. Şikâyetimiz devam etmektedir” dedi. Orta sonucunı açıklayan mahkeme, sanık Fatih Aydın hakkındaki yakalama buyruğunun infazının beklenmesine ve Çiftlik Bank’a dair televizyon reklamlarının içeriklerinin temini için ilgili televizyon kurumlarına müzekkere yazılmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

Ağabeyi Türkiye’ye getirildi

“Çiftlik Bank” davasının sanığı Mehmet Aydın’ın Uruguay’da tutuklu bulunan ağabeyi Fatih Aydın, İstanbul’a getirildi. Türk isimli makamları tarafınca Uruguay’da teslim alınan Aydın, Türkiye’ye getirilmek üzere uçağa bindirildi. Kaçakçılık ve Organize Hatalarla Uğraş Daire Başkanlığı ile Interpol-Europol Daire Başkanlığı polisleri nezaretinde Aydın’ı taşıyan uçak, Brezilya’nın Sao Paulo kentinden havalandıktan daha sonra saat 18.15’te İstanbul Havalimanı’na indi. Gözaltına alınan Aydın, 4 gün boyunca sorgulanacak. -FERİT VARLIKLI İstanbul