En tasarruflu elektrikli ısıtıcı hangisi ?

Dans

New member
[color]Elektrikli ısıtıcı seçimi üzerine genel bir bakış[/color]

Son birkaç kıştır evde ısınma konusu benim için biraz “hesap kitabı” işine dönmüş durumda. Özellikle üniversite hayatı başlayınca, evde geçirilen zaman arttıkça elektrik faturası da daha dikkatli incelenir oldu. Hal böyle olunca “en tasarruflu elektrikli ısıtıcı hangisi?” sorusu da sadece teknik bir merak değil, doğrudan günlük yaşamı etkileyen bir mesele haline geliyor.

İnternette bu konuyla ilgili çok farklı yorumlar var. Kimisi yağlı radyatörleri övüyor, kimisi infrared ısıtıcıların daha verimli olduğunu söylüyor, kimisi de fanlı ısıtıcıların ucuz ama tüketim olarak kötü olduğunu iddia ediyor. Ama işin içine biraz teknik detay girince, olayın tek bir “en iyi cihaz” cevabına indirgenemeyeceği çok netleşiyor.

[color]Tasarruf aslında cihazdan çok kullanım şekliyle ilgili[/color]

İlk başta şunu fark ettim: Elektrikli ısıtıcılarda “tasarruf” kelimesi çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor. Çünkü elektrikli ısıtıcıların neredeyse tamamı elektrik enerjisini ısıya çevirme konusunda %100’e yakın verimle çalışır. Yani prize çektiğiniz 1000 watt’lık bir cihaz, yaklaşık 1000 watt ısı üretir.

Burada asıl farkı yaratan şey cihazın ne kadar hızlı ısıtması, ısıyı ne kadar süre koruduğu ve en önemlisi termostat kontrolünün ne kadar akıllı olduğu. Yani aslında “daha az elektrik yakan cihaz”dan ziyade “gereksiz çalışmayan cihaz” daha tasarruflu oluyor.

Mesela küçük bir odayı sürekli yüksek güçte çalışan bir fanlı ısıtıcıyla ısıtmaya çalışmak yerine, iyi yalıtılmış bir ortamda termostatlı bir yağlı radyatör çok daha stabil ve düşük maliyetli bir kullanım sunabiliyor.

[color]Fanlı ısıtıcılar: hızlı ama uzun vadede pahalıya kaçabiliyor[/color]

Fanlı ısıtıcılar genelde en ucuz ve en hızlı ısı veren seçenek olarak biliniyor. Gerçekten de küçük bir odaya girdiğinizde birkaç dakika içinde sıcak hava hissediyorsunuz. Bu açıdan pratikler.

Ama sorun şu ki, fanlı ısıtıcılar havayı sürekli dolaştırdığı için ortam ısısı sabit kalmıyor. Cihaz kapanınca oda hızlıca soğuyor. Bu da tekrar tekrar çalışmasına neden oluyor. Yani kısa süreli kullanımda mantıklı gibi görünse de uzun süreli ısınmalarda tüketim artabiliyor.

Ayrıca sesli çalışmaları ve kuru hava hissi de bazı kullanıcılar için rahatsız edici olabiliyor. Benim gözlemim, fanlı ısıtıcılar “hemen ısınayım, 1-2 saat idare edeyim” senaryolarında daha uygun.

[color]Yağlı radyatörler: stabil ısı ve daha dengeli tüketim[/color]

Yağlı radyatör tipi ısıtıcılar biraz daha “ağır ama sabırlı” bir yapıya sahip. İçindeki yağ ısınıyor ve bu ısıyı uzun süre ortama yayıyor. En büyük avantajı, kapattıktan sonra bile bir süre ısı vermeye devam etmesi.

Bu özellik aslında tasarruf açısından önemli bir nokta. Çünkü cihaz sürekli aç-kapa yapmak yerine daha dengeli çalışıyor. Termostatlı modellerde oda belli bir sıcaklığa geldiğinde cihaz kendini kapatıyor ve sıcaklığı korumaya çalışıyor.

Ama dezavantajı şu: İlk çalıştırmada geç ısınıyor. Yani sabırsız biriyseniz “bir şey olmuyor bu cihaz” hissi yaratabilir. Fakat uzun süreli kullanımda daha stabil bir tüketim profili sunduğunu söylemek mümkün.

[color]Seramik ısıtıcılar: denge noktası arayanların tercihi[/color]

Seramik ısıtıcılar son yıllarda oldukça popüler oldu. Bunun sebebi hem fanlı sistemlere göre daha kontrollü ısı üretmeleri hem de nispeten daha güvenli ve dengeli olmaları.

Seramik plakalar ısındığında ısıyı daha homojen yayabiliyor. Ayrıca bazı modellerde enerji tasarrufu modu ve gelişmiş termostat sistemleri bulunuyor. Bu da gereksiz enerji tüketimini azaltabiliyor.

Ama burada da önemli bir nokta var: Seramik ısıtıcılar sihirli şekilde daha az elektrik tüketmez. Sadece ısıyı daha verimli dağıtıp daha kısa sürede hedef sıcaklığa ulaşabildikleri için pratikte daha ekonomik hissedilebilirler.

[color]Infrared ısıtıcılar: ortamı değil, insanı ısıtan sistem[/color]

Infrared ısıtıcılar diğerlerinden biraz farklı çalışıyor. Hava yerine doğrudan nesneleri ve insanı ısıtıyor. Bu yüzden özellikle açık alanlarda veya iyi yalıtılmamış yerlerde oldukça etkili olabiliyor.

Tasarruf açısından avantajı şu: Eğer sadece bulunduğunuz noktayı ısıtıyorsanız, tüm odayı ısıtmaya çalışmadığınız için enerji kaybı azalıyor. Mesela tek başına çalışılan bir masa köşesinde oldukça mantıklı bir çözüm olabilir.

Ama tüm odayı eşit ısıtmak gibi bir hedef varsa, bu sistem her zaman en ideal seçenek olmayabiliyor.

[color]Asıl tasarruf kriteri: izolasyon ve termostat kalitesi[/color]

Araştırdıkça en net vardığım sonuç şu oldu: Elektrikli ısıtıcı seçerken modelden daha önemli şey evin durumu.

Eğer camlar yalıtımsızsa, kapı altlarından hava giriyorsa veya oda sürekli ısı kaybediyorsa, en pahalı ve en “tasarruflu” cihaz bile sürekli çalışmak zorunda kalıyor. Bu da faturayı doğrudan yükseltiyor.

Termostat kalitesi de aynı derecede önemli. Hassas termostatı olan bir cihaz, sıcaklık biraz yükselince kendini kapatır ve gereksiz tüketimi engeller. Basit modellerde ise bu kontrol daha zayıf olduğu için enerji kaybı artabilir.

[color]Sonuç yerine gelen kişisel gözlem[/color]

Farklı cihazları inceleyince tek bir “en tasarruflu elektrikli ısıtıcı budur” cevabı vermek aslında pek mümkün değil gibi görünüyor. Ama genel tabloya bakınca, uzun süreli kullanımda yağlı radyatörlerin ve iyi termostatlı seramik ısıtıcıların daha dengeli bir tüketim sunduğu söylenebilir.

Infrared sistemler belirli kullanım senaryolarında çok verimli olabilirken, fanlı ısıtıcılar daha çok kısa süreli ve anlık çözümler için öne çıkıyor.

Sonuçta iş biraz da kullanım alışkanlığına dayanıyor. Aynı cihaz, farklı iki evde tamamen farklı bir fatura sonucu çıkarabiliyor. Bu yüzden seçim yaparken sadece “hangi cihaz daha az yakar” sorusundan ziyade “ben bu cihazı nasıl kullanacağım” sorusu daha belirleyici oluyor.