Flamingolara karides mahzuru

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Flamingolara karides mahzuru
Mert İnan – İstanbul / Türkiye’nin en değerli sulak alanlardan biri kabul edilen Gönen Çayı deltası sulak alanı üzerine, karides üretim çiftliği kurulacağı savları bölgede huzursuzluğa niye olurken, reaksiyonları de birlikteinde getirdi.

Son bir haftadır 40 dönümlük hazine toprağı üzerine karides üretim çiftliği kurulacağının gündeme gelmesi, çevrecilerin ve Misakça sakinlerinin reaksiyonuna niye oldu. Etraf örgütleri temsilcileri, kelam konusu projenin resmileşmesi durumunda yargı yoluna gideceklerini duyurdular. Misakça sakinleri ise bölgenin hemen müdafaa altına alınması için topladıkları imzaları Bandırma Tarım İlçe Müdürlüğü’ne teslim etti.

Misakça’da yaşayan eski CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, kelam konusu sulak alanın, flamingo ve onlarca kuş cinsinin beslendiği ve ürediği bir tabiat varlığı olduğunu belirtirek, “Sulak alan, hiç bir biçimde doğal, ekolojik yapısı bozulmadan, özel muhafaza bölgesi ilan edilmelidir. Bize gelen duyumlar 30 dekarlık karides üretim çiftliği kurulmasının planlandığı istikametinde lakin Misakça muhtarımız ise sulak alana iplik hammadde tesisinin de kurulmak istendiği bilgisine ulaşmış. Her ne olursa olsun bu projelere müsaade verilmemeli. Bizler, bölgede avcılık bile yaptırmazken, üretim tesisleri tüm ekolojik yapıyı paramparça edecektir” dedi.

Ulusal kıymette

Misakça Muhtarı Refik Öztürk “İlk evvel karides üretim çiftliği kurulacağı belirtilmişti. Lakin geçtiğimiz gün Bursa’dan bir küme yatırımcı gelip bölgede iplik hammaddesi üretim tesisi kurmayı düşündüklerini söylemiş oldu. Taban etüdü yapmak istediklerinde müsaade dokümanları olmadığını belirterek karşı çıktık. ‘Buraların gözden çıkarıldığı’ üzere telaffuzlarda bulundular. Sulak alan hazine yeri ve kuşların hayat yeri. Muhafaza altına alınması gereken bölgeye tesis kurmak anlaşılır üzere değil. Misakça köyü 200 haniçin oluşuyor. Huzurumuzu kaçırdılar. Topladığımız imzaları Tarım İlçe Müdürlüğü’ne yolladık. Bölgemizde tesisi istemiyoruz. Doğal varlıklarımız korunsun” dedi.

Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Müdafaa Derneği (GÜMÇED) Bandırma Şube Lideri Gültekin Keyifli da tabiat alanı üzerine tesis kurulmasına müsaade verilemeyeceğine dikkat çekerek, “Balıkesir Valiliği’nin bu biçimde bir teşebbüse müsaade vermesi kelam konusu bile olamaz. Kelam konusu tesis fikri için teşebbüs olursa müsaade verileceğini düşünmüyoruz. Tesisi projeleri resmiyet kazanırsa yargı yolunu tutarız. Durumu yakinen takip ediyoruz” sözlerini kullandı.

Bandırma Kent Kurulu Lideri Serdar Polat ise, Gönen çayı deltasının 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan kararname ile “ulusal kıymete haiz sulak alan” olarak tescillendiğine dikkat çekerek, “Bu alan bununla birlikte flamingoların geçiş noktası ve ömür alanı. Birileri, geçtiğimiz gün, evrak ve müsaadeleri olmadan taban etüdü yapmak istemiş. Köylüler bu duruma karşı çıkınca bölgeden ayrılmak zorunda kalmışlar. Bize gelen duyumlar karides üretim çiftliği yahut iplik hammadde üretim tesisi kurulmak istendiği istikametinde. Sulak alan hemen doğal sit alanı olarak ilan edilmeli” diye konuştu.

‘Görüşümüz olumsuz olacak’

Tolga Tosun (Bandırma Belediye Başkanı):
“Geçtiğimiz gün muhtarımız kapımızı çaldı ve durumdan bahsetti. Tesisi kurmak isteyen firma, müşavir firmalar aracılığı ile yazılı müracaatta bulunup bizden olumlu görüş vermemiz talebinde bulundular. Tabiat alanına tesis kurulmasına olumlu bakmamız kelam konusu bile olamaz. Görüşümüz olumsuz olacak. Kaldı ki kelam konusu alan hazine toprağı. Tesisi kurmak isteyen yatırımcılar tüm kurumlara olumlu görüş almak için müracaatlarda bulunduğunu duyduk. Kelam konusu tabiat alanında bu cins teşebbüslere müsaade verilemez.”