Kendime Uygun Bir Yönde Kariyer Yapmakta Zorlanıyorum, Ne Yapabilirim ?

Ilay_34

New member
Kendime Uygun Bir Yönde Kariyer Yapmakta Zorlanıyorum, Ne Yapabilirim?

Biraz Eğlenmeden Olmaz!

Kariyer yapmak dedikleri şey, insanın hayatını dönüştüren bir yolculuk gibi... Ama çoğu zaman yolun ortasında kaybolmuş hissediyoruz, değil mi? Kendini bulmaya çalışan birini düşünün: Ah, işte o kişi sizsiniz. Gözlerinizde ne çok soru var, ama aynı zamanda her bir çözüm de... Bir türlü doğru yola çıkamıyorsunuz. Tam başladığınızda, aniden karşılaştığınız bir "yol çalışması" sizi geri götürüyor. Üzülmeyin! Hepimiz bu yolculukta bir zamanlar kaybolduk, hala kaybolanlar var ve kaybolmamayı başaranlar ise genellikle bir tür “kariyer GPS” kullanıyorlar.

Hadi, bugün kariyerinize yön verme konusunda biraz kafa yoralım. Ama eğlenceli bir şekilde!

Erkekler Çözüm Arar, Kadınlar İlişkileri İnceler: Bir Gerçek, Bir Soru

Kariyer yapmak, sadece bir hedefe varmak değil, çoğu zaman kimlik ve çevremizle olan ilişkimizi de şekillendiriyor. Erkekler genelde hedef odaklı yaklaşıyor, "Nereye gitmek istiyorum ve nasıl ulaşırım?" sorusuna tüm samimiyetleriyle yanıt arıyorlar. Strateji kuruyorlar, “Yok ya, ben bir gün şef olacağım!” diyerek planlarını yapıyorlar. Ancak işin içine bir de empati girince... Kadınlar farklı bir pencereden bakıyor. Yani belki daha çok “Bu iş benim için mi, gerçekten bu yolda yürürken insanlar benimle olacak mı?” sorularına takılıyorlar. İlişki odaklı bir kariyer anlayışına sahipler. Kiminle çalışacağına, hangi takımla yol alacağına özen gösteriyorlar.

Ve bu her zaman “farklılık” olmamalı. Kadınlar ve erkekler farklı perspektiflere sahip, evet ama o perspektiflerin birleşiminden de güçlü bir kariyer çıkabilir. İster işyerinde bir lider olun, ister takımla birlikte çalışan bir ekip üyesi… İlişkiler ve hedefler birbirine entegre olmalı. O yüzden, yalnızca çözüme odaklanmak ya da yalnızca ilişkileri göz önünde bulundurmak sizi istediğiniz sonuca taşımaz. Bir denge kurmalısınız. Bunu düşünürken, belki de şu soruyu sormak yerinde olacaktır: “Kariyerimde hedefim ne kadar net, bu hedefe ulaşırken ilişkilerim nasıl olmalı?”

Kariyer Stratejisi Oluştururken Nerede Hata Yapıyorsunuz?

Birçok insan, kariyerine strateji koyarken en büyük hatayı şurada yapıyor: Yalnızca hedefe odaklanmak. Hedefin kendisi çok önemli tabii ama bu hedefe nasıl ulaşacağınız, sürecin nasıl işleyeceği de bir o kadar kritik. Kariyer stratejinizi oluştururken bir harita çizin: Kısa vadeli hedefler, uzun vadeli hedefler, olasılıklar ve fırsatlar. Ancak her planın bir “B” planı da olmalı. Hep “A” planına takılmak kariyerinizi daraltabilir. Düşünsenize, başınızı bir kayaya çarpıp “A planım işe yaramadı, başka bir şey yapmalıyım!” dediniz ama karşınıza çıkan yolun ne olduğunu bilemediniz. Hedef odaklılık ile esnekliği buluşturun. Eğer başınıza gelenler hiç beklemediğiniz bir yön alırsa, kariyer yolculuğunuz daha ilginç hale gelir.

Peki, bu süreci başlatırken nasıl bir yaklaşım benimsemeliyiz? Kendinize şu soruyu sorarak başlayın: “Ne iş yapmak istiyorum, ama daha da önemlisi hangi işin içinde olmak istemiyorum?” Bu soruyu sormak aslında büyük bir adım. Hem kendinizi tanımanıza, hem de hangi ortamlarda daha verimli çalışacağınızı anlamanıza yardımcı olur.

Hangi Yola Giderseniz Gidin, Yolda Sürprizler Var!

Birçok insan, kariyerinin yönünü belirlemek için dışarıdaki seslere çok fazla kulak verir. Aile “Şunu yap, bunu yap”, arkadaşlar “Bunu dene!” derken, iş dünyasındaki popüler trendler bir başka yönden sesleniyor. Ancak bu deniz, bazen sizi kayalara çarpabilir. Diğerlerinin ne yaptığı önemli değil, çünkü sizin yolculuğunuz size özel. Yolda sürprizler olacak, o yüzden ne kadar plan yaparsanız yapın, biraz da esneklik sağlayın. Kimse birdenbire zirveye ulaşmaz. Yolda karşılaştığınız insanlar, deneyimler ve bazen de başarısızlıklar… Bunlar hepsi kariyerinizin yapı taşları olacak.

Bir başka önemli şey de kariyer yolculuğunuzun yalnızca bir sonuca odaklanmaması. Hedeflere ulaşmak bir sonuçtur, ama bu yolculukta edindiğiniz tecrübeler, ilişkiler ve yeni beceriler asıl kazancınızdır. Yola çıkarken belki de şu soruyu sormak faydalı olacaktır: "Bu yolculuk beni nereye götürür, ama en önemlisi hangi yönlere yönlendirebilir?"

Kariyerinizi Bir Maceraya Dönüştürün

Birçok insan kariyerine tek bir düz çizgi olarak bakıyor, ama işin gerçeği, bir kariyer çoğunlukla kayalık bir dağ tırmanışı gibidir. Her adımda yeni bir şey öğrenirsiniz, her adımda daha iyi olursunuz. Fakat bu adımların her biri sizi hem “yükseğe” taşıyabilir hem de “geriye” götürebilir. Bu yüzden kendinize karşı dürüst olun. Eğer bir noktada yanlış bir şey yaptığınızı hissediyorsanız, bunun farkına varın ve geri adım atın.

Maceraya çıkmak kolay değildir. Ancak çıktığınızda, sonunda elde ettiğiniz sadece başarı değil, kişisel gelişiminiz ve özgüveniniz de olacaktır. Kendinizi tanımak, “ben”i bulmak, buna odaklanmak ve o yolda ilerlemek, sonuçlardan çok daha kıymetlidir. Sonuçlar zamanla gelir, ama süreç çok daha değerlidir.

Kariyer yapma yolculuğunuzda size tavsiyem: “Kendinize dürüst olun ve cesurca ilerleyin.” Unutmayın, kariyer yolculuğunuzda her adımınız önemli, her kararınız sizi bir adım daha yakınlaştırır. Yolda sürprizler sizi bekliyor, ama bu sürprizleri kucaklayarak ilerlerseniz, bir gün geriye dönüp bakıp “Bu yolu tercih ettiğim için mutluyum” diyebilirsiniz.

Hadi, kendi kariyer yolculuğunuzu başlatın!