Marmaris’te 4 mahalle kısmen denetim altında

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Marmaris’te 4 mahalle kısmen denetim altında
Muğla’nın Marmaris, Milas, Köyceğiz, Kavaklıdere, Bodrum ve Seydikemer ilçelerinde farklı aralıklar çıkan orman yangınlarına müdahale dün de sürdü. Marmaris’teki alevler sekinci gün kırsal Hisarönü, Orhaniye, Turgut ve Turunç mahallelerinde kısmen denetim altına alındı. Milas’ta altıncı günde alevler Kıyıkışlacık Mahallesi’nde ağırlaştı. Kavaklıdere’den Menteşe’ye yaklaşan yangın niçiniyle iki mahalle tahliye edildi, üç mahalle içindeki ağaçlar önlem emelli kesildi.

13 bin 500 hektar yandı

MARMARİS:
İçmeler karayolu üstündeki Armutalan Mahallesi Siteler mevkisinin üst kısımlarındaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanda 29 Temmuz günü çıkan ve Armutalan ile kırsal Hisarönü, Turunç, Turgut, Orhaniye, Bayır, Osmaniye, Çiftlik mahallerine sıçrayan yangında sekizinci gün geride kaldı. Evvelki gün Hisarönü, Orhaniye, Turgut ve Turunç mahallelerinin bulunduğu bölgede yüksek yerlerde devam eden yangında, gönüllülerin dayanağıyla alevlerin mahallelere inmesi önlendi. Gönüller, gece boyunca söndürme takımlarına su ve ayran taşıdı. Marmaris Belediyesi tarafınca kamyonetlerle 100 yangın söndürme tüpü bölgeye ulaştırıldı.

Dört emekçi yaralandı

Yangını söndürme çalışmaları dün iki uçak, altı helikopter, 133 arazöz, İstanbul, İzmir, Denizli, Aydın, Kırklareli, Sakarya ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi itfaiye takımları ve yüzlerce istekli vatandaşla devam etti. Hisarönü Mahallesi’ndeki kavşak ile Orhaniye içindeki karayolu önlem gayesiyle trafiğe kapatıldı. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı çıkarma gemisiyle Delikliyol mevkisine gelen gruplar, alevleri kısmen denetim altına aldı. Turgut Mahallesi’ndeki söndürme çalışmalarında ise Manisa Büyükşehir İtfaiyesi’ne ilişkin bir arazöz devrildi, yaralanan dört bireye ayakta müdahale edildi.

Yangın kısmen söndürüldü

Dün sabah yapılan tesirli müdahaleler ile Orhaniye, Turgut, Turunç ve Hisarönü mahallelerinde alevler kısmen söndürüldü. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, yangının sekizinci gününde yaklaşık 13 bin 500 hektar ormanlık alanın ziyan gördüğünü bildirdi.

Köyceğiz’de bir mahalle boşaltıldı

KÖYCEĞİZ:
İlçeye bağlı Ağla Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan ve kısa müddette geniş bir alana yayılan yangın dün de, grupların havadan ve karadan müdahalesiyle denetim altına alınmaya çalışıldı. Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahallelerinin bir kısmının evvelki gün tahliye edilmesinin akabinde Sazak Mahallesi de dün tedbiren boşaltıldı. Vatandaşlar yangının ağır olduğu yerlere yaklaşmamaları için sık sık uyarıldı. Gruplara yardımcı olan mahalleli, yangının denetim altına alınmasının akabinde ilaçlama tanklarıyla soğutma çalışması yaptı.

Menteşe’ye gerçek ilerledi

KAVAKLIDERE:
Aydın’ın Bozdoğan ilçesinin kırsal Başalan Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alandan 2 Ağustos günü başlayan ve rüzgarın da tesiriyle yayılıp, Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan yangında, tahliye edilen Ortaköy Mahallesi’nde iki konut, Nebiler Mahallesi’nde ise bir mesken yandı. Alevlerin sıçradığı Menteşe Mahallesi’nde beş konut ziyan gördü. Rüzgarın tesiriyle taraf değiştiren ve Çamlıbel ve Çatak mahalleleri ile Göktepe Dağı’na da sıçrayan alevler Muğla’nın Menteşe ilçesine 8 kilometre kadar yaklaşması üzerine kriz masası oluşturuldu. İlçenin Kozağaç ve Şenyayla mahallelerinin tahliyesine karar verildi. Alevlerin yerleşim yerlerine girmesini engellemek hedefiyle Kozağaç, İkizce ve Salihpaşalar mahalleleri etrafındaki ağaçlar kesildi. Bölgede, Valilik, Kızılay ve belediye takımları tarafınca yardım uyum merkezi oluşturuldu.

Alevler iki mahalleye sıçradı

Milas ilçesi Ören mahallesinde tesirli olan alevler, Akçakaya ve Ercek mahallelerine sıçradı. Alevler niçiniyle iki mahalle de tahliye edildi. Birtakım vatandaşlar meskenlerini geride bırakıp hayvanlarıyla mahalleleri terk ederken, kimileri da doğup büyüdükleri konutlarından ayrılmak istemedi. Gönüllüler ve sağlıkçılar bilhassa yaşlı vatandaşları tahliye etmek için gayret sarf etti. Israrlara karşın bölgeden ayrılmayan birtakım yaşlı vatandaşlar, sıhhat takımlarının sırtında ve kucağında ambulansa alınarak tahliye edildi.

Gülşen teyzenin kurtuluş sevinci

Türkiye’nin orman yangınlarıyla çabasında bir haftayı geride bırakırken bölgeden gelen sevindirici haberler yüreklere su serpiyor. Marmaris Hisarönü Altınkum Mevkiinde bahçesini saran alevler ortasında mahsur kalan Gülşen teyzeye yardım elini Maltepe Belediyesi grupları uzattı. kuvvetlikle yürüyen yaşlı bayan bir daha hayata dönüşün memnunluğunu takımımıza sarılarak paylaştı. Yaşadığı şoku atlatan Gülşen Tekin, “Aklım gitti benim. Neredeyse tıkanıyordum, çocuklar ambulansı durdurdular, oksijen bağladılar. Yavrularım epey yardımcı oldular, Allah’ım hepsinden razı olsun, yalnız bırakmadılar” dedi.