Otomotivde çip krizi: Bir marka daha üretimini durduruyor

Felaket

New member
Türk otomotiv kesiminin öncü kuruluşlarından Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, Adapazarı’ndaki fabrikası çip arzında yaşanan kahırlar niçiniyle 20 Ağustos ve 5 Eylül 2021 tarihleri içinde üretime süreksiz olarak orta veriyor.

Toyota Türkiye CEO’su Ali Haydar Bozkurt, Bloomberg HT yayınında üretim tarafında bu aksaklıkların problem yarattığını, tıpkı vakitte kelam konusu girdilerin arabalardan çıkarılmamaya çalışıldığını söylemişti.

Bozkurt, kesimde şu an büyük en büyük külfetin müşteri talebine karşılık verememek olduğunu, markaların elinde talebi karşılayacak kadar araç olmadığını belirtmişti.

Türkiye’nin üretim ve ihracat devlerinden Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, 2021 yılında 247 bin adet araç üreterek bunun 197 bini ihraç etmeyi hedefliyor. 2021 ve gelecek senelerda da yüksek kaliteli araçlarımızın yanında verimlilik, güvenlik, etraf ve öbür üretim faktörlerini de fabrikamızda en üst düzeyde tutmaya devam ediyor.

Üretiminin yüzde 90’ını dünyanın 150’yi aşkın ülkeye ihraç eden Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye, hala 5500 kişilik istihdamı ve 2.27 milyar dolar bedelinde toplam yatırımı ile Sakarya ve Türkiye’ye katma paha sağlamaya devam ediyor.

FORD ÜRETİMİ SÜREKSİZ OLARAK DURDURACAK

ABD merkezli otomotiv üreticisi Ford, yarı iletken çip tedariki sorunu niçiniyle Almanya Köln’deki fabrikasında üretime süreksiz olarak tekrar orta vereceğini duyurdu.

Ford, mayıs ayı başında, Fiesta modelinin üretimi için yarı iletkenlerin yetersizliği niçiniyle 3 aydan fazla üretime orta vermek zorunda kalmıştı.