Son dakika: Antalya’dan vahim görüntüler! Birfazlaca noktada yangın var

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Son dakika: Antalya’dan vahim görüntüler! Birfazlaca noktada yangın var
Antalya’nın Manavgat ilçesinin kırsal Yeniköy, Kavaklı, Sarılar ve Kalemler mahallelerindeki ormanlık alanda dün 12.00 sıralarında başlayan orman yangını poyrazın da tesiriyle kısa müddette 15 noktaya yayıldı. Bölgede fazlaca sayıda bireye ilişkin zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da tesirli olan yangına, havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

Yangın, bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da yayıldı. Bölgeyi büsbütün duman kaplarken, yangınlara 1 insansız hava aracı (İHA), 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinesi, 960 işçi, 30 su ikmal aracıyla müdahale edildiği bildirildi. Bölgedeki Kalemler, Yeniköy, Çolaklı, Yavrudoğan mahalleleri ile Evrenseki mahallesinin bir kısmı tahliye edildi. Manavgat Kaymakamlığı’nın Yeniköy Mahallesi’ni tahliye talimatına karşın birtakım vatandaşların konutlarından ayrılmadığı öğrenildi.

‘BÖYLE ACI MI OLUR ALLAH’IM’

Denetim altına alınan yangında, yanan meskenini görmeye gelen bir bayan, içeride hala yanan ve dumanı tüten konutunun durumunu telefonla bir tanıdığına anlatırken gözyaşlarına boğuldu.

Şanssız bayan gözyaşları ortasında, “bu biçimde iş mi olur Allah’ım? bu biçimde acı mı olur Allah’ım? Daha yanıyor, kalmamış bir şey, ne yapacağız? hiç bir şeyimiz kalmadı. Nerede kalacağız? Nerede kalacağız? Dayanılır mı buna? Yavrumun çeyizleri, ciğerlerimin çeyizleri yandı” dedi.

HAYVANLARI DA YANDI

İsmi öğrenilemeyen bayan ve bir akrabası hayvanlarını bile kurtaramadıklarını, bir ağaçta bağlı durumda olan köpek ve inekle ahırda bulunan keçilerinin de yandığını gazetecilere gösterdi.

KALEMLER MAHALLESİ’NDE ÇOK SAYIDA MESKEN KÜL OLDU

Kalemler Mahallesi’nde biroldukça mesken yangın niçiniyle büsbütün kullanılamaz hale gelirken, biroldukca konutun tarihi taş konut olduğu görüldü.

‘CEHENNEMİ YAŞADIK’

Kalemler Mahallesi Sevgililer mevkiindeki meskenlerinde olanlar nazaranvlilerce araçlara bindirilerek alandan uzaklaştırıldı. Yangında epey sayıda konut yanarken, mezarların tahrip olduğu ve hayvanların öldüğü görüldü. Mahallede ayrıyeten muz seraları ziyan görürken, traktör, iş makinesi üzere biroldukça tarım aleti de yandı. Traktörlerle bölgeden uzaklaşanlar ise büyük panik yaşadı.

Yeniköy Mahallesi’nin kimi sakinleri ise ellerine aldıkları hortumlarla yangının meskenlerine yaklaşmasını engellemeye çalıştı. Mahalle sakinleri, dumandan etkilenmemek için yüzlerini tişörtleriyle kapattı. Alevlerin yaklaşma ihtimaline karşı meskenlerinin önünü sulayan mahallelilerden Mehmet Ali Arslan, “Elimizden gelen bu kadar, kendimiz de hortumlarla yangının yaklaşmasını engellemeye çalışıyoruz.

Antalya Büyükşehir Belediye Lideri Muhittin Böcek, “Dört başka bölgede yangın çıkması düşündürücü. Vatandaşlar tahliye ediliyor. Poyraz var yanan çam kozalakları yüz yüz elli metre uçuyor. 27 yıllık yöneticiyim, bu biçimde yangın görmedim” dedi. Öte yandan CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Böcek’ten, yangın ve yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aldı. Kılıçdaroğlu, bölge halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

TÜM BOYUTLARIYLA ARAŞTIRILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Manavgat’taki yangınların tüm boyutlarıyla araştırılacağını söylemiş oldu. Yangından etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Erdoğan, “En kısa vakitte yangını denetim altına almak suretiyle bir an evvel temennimiz o ki cana hiç bir şey gelmeden bu yangını söndürmüş olalım.

Geniş bir alanda süren yangının en kısa vakitte sönmesi temennimizdir. Olay tüm boyutları ile araştırılarak yangında ziyan bakılırsan vatandaşlarımıza her türlü takviye sağlanacaktır. Rabbimden ülkemizi yangın ve sel başta olmak üzere her türlü afetten koruma etmesini niyaz ediyorum” dedi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 farklı noktada meydana gelen yangınla ilgili soruşturma başlatıldığını deklare etti. Başsavcılık’tan yapılan açıklamada, “Başsavcılığımızın talimatı ile orman yangınlarının başladığı ve güzergâhındaki yerlerle ilgili kamera manzaralarının tespiti ile başka kanıtların araştırılmasına devam edilmektedir. Soruşturma hayli istikametli ve titizlikle devam etmektedir” denildi.

MERSİN’DEKİ YANGIN İKİNCİ GÜNÜNDE

MERSİN’in Aydıncık ilçesinde dün başlayan orman yangını, ikinci gününde devam ediyor. İlçeye bağlı Pembecik Mahallesi’nde öğlen saatlerinde başlayan ve yerleşim yerlerini de tehdit eden yangın, poyrazın tesiriyle süratle büyüdü.

Önlem gayeli 5 köyün boşaltılmasına niye olan yangına, dün havanın kararmasından dolayı havadan müdahaleye orta verildi. Poyrazın şiddetli olması niçiniyle havadan müdahalenin kuvvetlikle gerçekleştiği açıklandı.

Karadan ve havadan yangına müdahale devam ederken. Yangının, Aydıncık ilçe merkezindeki yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladığı öğrenildi. Bu ortada Bozyazı ilçesindeki yangının gece saatlerinde denetim altına alındığı açıklandı.

OSMANİYE’DE HAVEDAN MÜDAHALE

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki orman yangını ikinci gününde devam ediyor. Gece uzunluğu karadan devam çalışmalara, havanın aydınlanmasıyla havadan da dayanak verilmeye başlandı. İlçeye bağlı Karatepe ve Bozkuyu köyleri içindeki ormanlık alanda dün saat 13.00 sıralarında çıkan yangın, ikinci gününde poyrazın da tesiriyle devam ediyor.

Dün havanın kararması niçiniyle orta verilen havadan müdahaleye günün ışımasıyla birlikte tekrar başlandı. Yerleşim yerlerine sıçrayan, meskenlerin ve bahçelerin yandığı, ahırlardaki havyanların da öldüğü yangın, gece karadan yapılan müdahaleye karşın denetim altına alınamadı.

Poyrazın tesiriyle süratle büyüyen yangını söndürmek için takımların karadan ve havadan müdahalesi devam ediyor. Öte yandan Osmaniye merkeze bağlı Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangını ise gece saatlerinde denetim altına alındığı, soğutma çalışmalarının sürdüğü öğrenildi. Dereobası Mahallesi’ndeki orman yangınını çıkardığı kuşkusuyla gözaltına alınan 6 kişinin sorgusunun ise devam ettiği bildirildi.

BİR MAHALLE DAHA BOŞALTILDI

Antalya’nın Manavgat ilçesinde dün başlayan yangına müdahale sürüyor. Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıkta başlayan yangın, gece boyunca süratle ilerledi. İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi de boşaltıldı.

Dün öğlen saatlerinde Manavgat’ın Yeniköy mahallesinde başlayan ve büyüyerek 4 farklı noktada gün uzunluğu ilerleyen yangına müdahale devam ediyor. Gece boyunca esen şiddetli poyraz niçiniyle alevler Ulukapı Sülek Mahallesin’e kadar geldi. Yangının birinci çıktığı noktaya 25, Manavgat merkeze ise 4 kilometre uzaklıktaki mahalle jandarma grupları tarafınca boşaltıldı. Alevlerin ortasında kalan meskenlerdeki vatandaşı jandarma grupları siren çalarak uyarıp tahliye etti. Kimi çiftçiler küçükbaş hayvanlarını sürü halinde önüne alarak mahalleden kaçtı.

Manavgat merkeze yaklaşan alevler niçiniyle gökyüzü de kızıla döndü. Arabalarıyla alevlerden kaçan vatandaş, mahalle girişinde Manavgat merkeze yakın bir noktada bekletiliyor. Gözyaşıyla yanan meskenlerini uzaktan izleyen mahalle sakinleri ise Manavgat merkezin alevlere teslim bulunmasına epeyce az kaldığını söylemiş oldu.

Turizm çalışanı Hasan Ünal, yangının gece saatlerinden itibaren süratle Manavgat merkeze hakikat ilerlemeye başladığını söylemiş oldu. Yangının birinci çıktığı nokta olan Yeniköy mahallesine 25 kilometre uzaklıktaki Ulukapı Sülek Mahallesi’nde oturan Ünal, “Çocuklarımı ve eşimi aracıma aldım.

Tüm mahalleleri dolaştım. İnsanları uyardım. İshak Saidi bölgesinde yangının olduğunu söylemiş oldum. Kimse beni dinlemedi. Kornaya bastım ancak kimse kalkmadı. Kalksalardı herkes bir yerden tankerle su sıksaydı yangın bu kadar ilerlemezdi. Burası Manavgat merkeze 4 kilometre uzaklıkta. Yarım saate merkeze iner” dedi.

Yangının başladığı yerle Ulukapı Sülek Mahallesi içinde 25 kilometrelik aralık ve bir ırmağın geçtiğini anlatan Mustafa Ay, “Buraya gelen yangın sanırım Akseki tarafınca geldi” dedi. Ahırdaki hayvanlarını son anda kurtardığını gözyaşlarıyla söz eden Galip Kara, “Evden kaçtım ben. Ahırdaki hayvanlarımı salıverdim. Eşimi ve çocuklarımı alıp kaçtım. Canımızı sıkıntı kurtardık. En son zirveden baktığımda mahalle tam yanıyordu. Yangın Manavgat merkeze geliyor” diye konuştu.

Geceyi ayakta ve uykusuz geçirdiğini gözyaşlarıyla anlatan Ayşe İtimat, konutuna alevlerin çabucak hemen ulaşmadığını lakin ulaşacağı korkusu yaşadığını kelamlarına ekledi. Yangın niçiniyle daha evvel boşaltılan Çolaklı, Evrenseki, Yeniköy, Kalemler mahallelerinde biroldukça konuta hasar görmüştü.