Son dakika… ‘HES patladı’ tezlerine yanıt! Bakan Soylu net konuştu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Son dakika… ‘HES patladı’ tezlerine yanıt! Bakan Soylu net konuştu
Çarşamba günü tesirli olan şiddetli yağış, Bozkurt, Azdavay, Pınarbaşı, Küre, İnebolu, Cide ve Abana ilçelerinde sele niye oldu. Su altında kalan ilçelerde yollar çöktü, köprüler yıkıldı, araçlar selde sürüklendi. Sel, 5 bin 400 nüfuslu Bozkurt ilçesinde büyük yıkıma yol açtı. Yağış niçiniyle ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı taştı. Çayın taşmasıyla bir arada meydana gelen selde, su düzeyi kimi bölgelerde 4 metreye kadar yükseldi. Araçlar sel sularında sürüklendi. Birfazlaca vatandaş bulundukları binalarda mahsur kaldı. Ezine Çayı kenarında bulunan 8 katlı Ölçer Apartmanı çöktü. Yanında bulunan iki binada ise büyük hasar oluştu.

İşte dakika dakika sel bölgesinde yaşananlar…

10.17: Bartın’ın Ulus ilçesinde yaşanan sel felaketi sırasında suya kapılıp kaybolan Arife Ünal’ı (86) arama çalışmaları 3’üncü günde de devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN SEL BÖLGESİNE GİDİYOR

09.22:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam Ankara’dan İstanbul’a geldi. Erdoğan’ın bugün öğlen saatlerinde sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesine gideceği öğrenildi. Burada incelemelerde bulunacak olan Erdoğan’ın, AFAD Uyum toplantısına da katılması bekleniyor.

SELİN VURDUĞU 3 VİLAYETTE KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

09.00:
Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya bakılırsa, Batı ve Orta Karadeniz’de devam eden gök gürültülü sağanağın, Kastamonu’nun kuzeyi ile Sinop ve Samsun etraflarında tesirini artırarak öğlene kadar lokal güçlü olacağı kestirim ediliyor.

Sel, su baskını, yıldırım, heyelan, güçlü rüzgar ve ulaşımda aksama üzere aksiliklere karşı dikkatli ve önlemli olunması gerekiyor. Rüzgarın, Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeybatı istikametlerden güçlü (40-60 kilometre/saat) olarak esmesi öngörülüyor.

CAN KAYBI 27’YE YÜKSELDİ

08.14:
AFAD’dan yapılan son dakika açıklamasında, “Yaşanan sel niçiniyle Kastamonu’da 25, Sinop’ta 2 vatandaşımız ömrünü kaybetmiştir. Bartın’da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir.” denildi.

BOZKUR’TA SEL BU TÜRLÜ GELDİ

07.15:
Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde şiddetli yağış ile birlikte su düzeyi yükselen Ezine Çayı’nın taşması ve sele niye olması fotoğraf karelerine yansıdı. Fotoğraflarda yağış ile birlikte ilçe merkezinden geçen Ezine Çayı’nın yükseldiği görüldü. Yamaçlardan kopan ağaç kesimleri ile dolan çayda su düzeyinin yükselip taşması ve sel oluşması fotoğraflarda yer aldı. İlçede can kaybına ve önemli hasara yol açan selin geliş anı fotoğraf karelerine anbean yansıdı.

“HES PATLADI” SAVLARINA CEVAP

02.20:
HES patladığı istikametindeki tezlere cevap veren Soylu, “Bu tip sel afeti olduğunda çabucak bir kıymetlendirme yapılıyor. Şayet orada rastgele bir hidroelektrik santrali var ise çabucak ‘HES patladı’ deniliyor. Ben tıpkı şeyle Arhavi’de de karşılaşmıştım. Maalesef burada da karşılaştım. Arhavi’de karşılaştığımda gitmiş bakmıştım. Burada bakmak nasip olmadı. Teknik olarak bu biçimde bir bilgim de yok lakin DSİ Genel Müdürümüz, Güç Bakanlığından sorumlu arkadaşlar vardı. Bir patlama kelam konusu değil, zira patlayabilecek bir şey yok, bu biçimde bir haznesi olan yahut baraj tutulumu olan sistemi yok buranın.” diye konuştu.

“GÖRDÜĞÜM EN AĞIR SEL FELAKETİ”

02.00:
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Etraf ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan sel felaketinin akabinde incelemelerde bulundu. Bakan Soylu, sel felaketiyle ilgili, “Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz” açıklamasında bulundu.