Trafik pandemisi okullarla başladı!

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Trafik pandemisi okullarla başladı!
MERT İNAN İstanbul – İstanbul’da okulların açılmasıyla birlikte trafik kabusu da başlamış oldu. Eğitim, öğretim hayatının birinci gününde sabah yola çıkanlar, uzun müddet trafikte kalırken, önemli gecikmeler de yaşandı. Bilhassa kentin merkezi sayılan Mecidiyeköy, Şişli, Beşiktaş, Fatih, Beyoğlu, Levent, Maslak çizgisindeki yoğunluk, biroldukça noktada ulaşımı imkansız kıldı. Ana yollar ve kavşakların yanı sıra orta sokaklarda bile kuyruklar oluşurken, İstanbul Trafik Yoğunluk Haritası kırmızıya boyandı.

Eğitim, öğretim yılının birinci gününde toplu ulaşım araçlarından metrobüsler de sabahın birinci saatlerinde tıklım tıklım dolarken, İBB tarafınca sefer sayıları artırıldı. Fakat yoğunluğa bağlı olarak kimi duraklarda yığılmanın önüne geçilemedi.

Üniversiteler açılınca

Pandeminin başlangıcından bu yana en önemli yoğunluğun yaşandığı kentte, önümüzdeki günlerde daha ağır tabloların çıkabileceği ihtarında bulunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Şu an İstanbul’da oluşan trafik görüntüsü üniversitelerin açılmasıyla en kıymetli gündem unsuru haline gelecek. Trafik ve toplu ulaşımdaki artışlar birlikteinde Kovid-19 riskinin artması manasına gelecek. Kent genelinde epey şeritli yollarda kesinlikle tercihli yol uygulamasına geçilmesi, toplu ulaşım araçlarının kapasitesinin artırılması gerekiyor” dedi.

Denize entegrasyon

İstanbul’da deniz yolu ulaşımının, kara yolu ulaşımına vakit kaybetmeksizin entegre edilmesi gerektiğini de lisana getiren Prof. Dr. Ilıcalı, “Binlerce servis Asya-Avrupa ortası geçişlerde yolda olacak. En azından servisleri deniz yoluyla entegreli bir ulaşım sistemine geçirilmesi gerekiyor. Geçen hafta toplu ulaşımdaki seyahat sayısı 5 milyona çıkmıştı. Üniversitelerin açılmasıyla bu sayının 8 milyona çıkmasını öngörüyoruz. 100 bine yakın servis aracı yollarda olacak. Mesai kademelendirme kesinlikle devam ettirilmeli, gerekirse sabah öğlen, akşam halinde düzenlemeler yapılmalı” diye konuştu.

‘Yağışla artabilir’

İBB Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan ise sabah saat 06.00’dan itibaren tüm ünite ve gruplarla birlikte AKOM’da trafikteki durumu incelediklerini tabir ederken, “Sabah 07.30 civarında başlayan trafik yoğunluğu saat 10.00 prestijiyle rahatladı. Dün sabah yoğunluk haritasındaki sıkışıklık yüzde 63’e kadar çıktı. İki, üç hafta evvelce yoğunluk yüzde 58’ler civarına çıkmıştı. Geçmişte yüzde 80’lerin görüldüğü trafik yoğunluk haritasında aldığımız tedbirler ve vatandaşlarımız hassaslığı yardımıyla emsal çok yüksek oranlar görülmedi. Fakat önümüzdeki günlerde yağışların başlamasıyla bir arada trafik sıkışıklığında artışlar olabilir” dedi.