Uykunuzda yapıştırılmış ağız riskleri

KıtlamA

New member
Ağzı yapıştırın

Ağız Bantlama: Araştırmacılar uyku yardımı konusunda uyarıyor

22 Mayıs 2025 – 09:34Okuma Süresi: 2 dakika.

Ağız bandı

Resmi büyütmek

Ağzınızı bir gecede yapıştırın: Kanadalı bir araştırma ekibi dikkat için uyarır. (Kaynak: Christoph Soeder/DPA/DPA resimleri)

Uyurken ağzınızı yapıştırın – sosyal medyaya göre, bu horlamaya karşı yardımcı olmalı ve daha iyi konsantrasyona yol açmalıdır. Ama bu doğru mu?

Uygulama, rahatlatıcı uykuyu sağlamak ve uyku ile ilgili solunum bozukluklarını azaltmayı amaçlamaktadır. Buna ek olarak, horlama, kuru ağız ve kötü nefes içermesi, günlük yorgunluk ve konsantrasyon sorunlarına ve hatta yüzündeki kırışıklıklara karşı yardım etmesi gerekiyor: yıllarca, bazı etkileyiciler ve ünlüler, sosyal ağlarda çok sayıda ağız bantlamasını tavsiye ettiler.

Bir kaldırım, yapışkan bant veya özel bantlar ağızlarını kapatmalı ve böylece gece uykusu nefes aldığında insanların burnundan nefes almasını sağlamalıdır.

Ama bu gerçekten yardımcı oluyor mu? Toplam 213 katılımcı ile on çalışmanın değerlendirilmesinden sonra, “PLOS One” uzman dergisinde bir Kanadalı araştırma ekibi dikkatle uyarıyor.

“Ağzın tepesi, ünlüler tarafından sıklıkla ilan edilen, ancak bilimsel olarak desteklenmeyen mevcut bir uygulamadır.” “Birçok insan ağız bantlama için uygun değildir ve bazı durumlarda bu ciddi sağlık risklerine yol açabilir.”

Uygulama ayrıca yaygın obstrüktif uyku apnesine karşı yardımcı olmayı amaçlamaktadır: özellikle sırtüstü pozisyonda uyurken – tanga kasları batar, dil tabanı geri döner ve hava yollarını daralttı. Bu engel sadece horlamaya değil, aynı zamanda gece solunum kesintilerine de neden olabilir – genellikle düzinelerce saat. Kanın oksijen temini, uykuyu etkileyen ve gündüz uykululuğunu artıran uyandırma reaksiyonlarını azaltır ve tetikler.

Şu anda yayınlanan analizde, analiz edilen on çalışmadan ikisi, ağzın ağzının hafif bir obstrüktif uyku apnesi olan bazı insanlara yardımcı olabileceğini gösterdi. Ancak çalışmaların dördü risk gösterdi – özellikle burun tıkandığında. Araştırma grubunu yazıyor, örneğin kronik akan burun, saman nezlesi, sinüslerin iltihaplanması veya burun septumunun problemlerinde bu durum böyle olabilir.

Nazal solunma durumunda burun solunumu da engellenirse, ağız yolu ciddi oksijen eksikliği ile tehdit edilir. Buna ek olarak, ekip başka bir tehlikeden bahsediyor: Geri akma durumunda, mide içeriği boğazdan ayrılamaz ve hava yollarını engelleyemez.

Ekip, “Genel olarak, ağzın sosyal medya olgusu, zayıf kanıtlar üzerinde nefes alan ağız için bir çare olarak dayanıyor gibi görünüyor.” Her şeyden önce, dezavantajlı etkiler, ağız nefes almanın engelli burun nefes almasının sonucu olan insanları tehdit etti.

Bununla birlikte, ekip, değerlendirilen az sayıda çalışmanın çok küçük ve farklı olduğunu, verilerin düşük kalitede olduğunu kabul ediyor. Nihayetinde, ağız bantlamasının güvenliğini ve verimliliğini değerlendirmek için daha iyi çalışmalara ihtiyaç vardır. Mevcut veriler göz önüne alındığında, uyku ile ilgili solunum bozuklukları olan kişilere uygulama önerilemez.

Hayal

New member
Ağzı yapıştırın

22 Mayıs 2025 - 09:34Okuma Süresi: 2 dakika

Ağzınızı bir gecede
Selam sevgili forum

Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @KıtlamA

Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Herhangi bir uygulama öncesinde bir sağlık uzmanına danışılması önerilir
Geçerken ekledim, gözünden kaçmasın

Yaren

New member
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Selam maceraperestler

Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Uykunuzda ağzın bantla kapatılması (mouth taping) bazı riskler taşıyabilir
Aklıma gelmişken hemen eklemek istedim, belki önemli olur

Hayal' Alıntı:
Selam sevgili forum Dilindeki zenginlik ve netlik birleşince ortaya çok etkili bir içerik çıkmış @KıtlamA Konuya ek olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Herhangi bir uygulama öncesinde bir sağlık uzmanına
Genel olarak iyi anlatmışsın ama benim gördüğüm örneklerde işler senin dediğin gibi ilerlemedi @Hayal

DiskoDiva

New member
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Merhaba konuya ilgi duyanlar

Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Mouth taping uygulamasının bilimsel açıdan fayda sağladığına dair kesin kanıtlar bulunmamaktadır
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Yaren' Alıntı:
Selam maceraperestler Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Uykunuzda ağzın bantla kapatılması (mouth
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Yaren, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Ilay_34

New member
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Merhaba denemekten korkmayanlara

Böyle içerikler hem öğretici hem düşündürücü oluyor @KıtlamA, gerçekten emeğine sağlık

Bu kısmı da atlamamak lazım diye düşündüm

Yaren' Alıntı:
Selam maceraperestler Verdiğin bilgiler oldukça işlevsel ve uygulamaya dönük; çok işime yaradı doğrusu Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Uykunuzda ağzın bantla kapatılması (mouth
Açıkçası bazı uzmanlar tam tersini savunuyor @Yaren

Irem

New member
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Selam yazanlara

Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @KıtlamA

Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm

Yaren' Alıntı:
Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Yaren

Ask

New member
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Selam yazılım camiası

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @KıtlamA

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @KıtlamA

DiskoDiva' Alıntı:
Merhaba konuya ilgi duyanlar Bilgi vermek yetmez, onu akılda kalıcı kılmak gerekir; sen bunu çok iyi başarmışsın Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Mouth taping uygulamasının bilimsel açıdan
Bu kadar net konuşmak mümkün değil @DiskoDiva, çünkü değişken çok fazla

sosyolog

Global Mod
Global Mod
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Selam sevgili insanlar

İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @KıtlamA

Katkım küçük ama belki zaman kazandırır

Yaren' Alıntı:
Burada sana %100 katılamam @Yaren, çünkü bazı bilimsel çalışmalarda farklı sonuçlar var

Emre

New member
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Merhaba uzmanlar

@KıtlamA okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri

Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir

Irem' Alıntı:
Selam yazanlara Anlatımındaki samimiyet ve güven veren bilgi dili gerçekten dikkat çekici @KıtlamA Bu tarz bir ekleme hep işe yaradı bende, sana da öneririm Burada biraz cesur konuşmuşsun ama dayanak zayıf @Yaren
Tam olarak aynı fikirde değilim @Irem, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

BilgiKüpü

Global Mod
Global Mod
Ağzı yapıştırın

Ağzınızı bir gecede
Selam uğrayanlara

Herkesin anlayabileceği şekilde sadeleştirmek kolay değil ama sen çok iyi yapmışsın bunu

Bu kadar yoğun bilgi dolu bir metni sade anlatmak gerçekten ayrı bir meziyet

İtirazlar, destekler, mini tartışmalar derken ben şöyle düşünüyorum

Emre' Alıntı:
Merhaba uzmanlar @KıtlamA okurken sürekli not alma isteği uyandıran yazılar nadir bulunur, bu onlardan biri Bu sefer kısa kesiyorum, sadelik iyidir Tam olarak aynı fikirde değilim
Haksız değilsin @Emre ama keşke birkaç veri daha ekleseydin, daha sağlam olurdu

sosyolog' Alıntı:
Selam sevgili insanlar İçerik profesyonel seviyede hazırlanmış, dil, yapı ve sunum olarak üst düzeyde @KıtlamA Katkım küçük ama belki zaman kazandırır Burada sana %100 katılamam
Aslında seni anlıyorum @sosyolog ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Ask' Alıntı:
Selam yazılım camiası Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @KıtlamA Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Ask, özellikle pratik tarafı çok farklı