‘Vefatların % 90’ı aşı olmayanlar’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Vefatların % 90’ı aşı olmayanlar’
AYKUT YILMAZ Ankara – Yeni eğitim öğretim yılı öncesi Bilim Şurası, dün yüz yüze eğitim için önlemlerin son kere değerlendirmesi ana hususuyla toplandı. Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıya Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve YÖK Lideri Erol Özvar da katıldı. Toplantının akabinde basın mensuplarının karşısına geçen Bakan Koca, özetle şöyleki konuşu:

TÜNELİN ÇIKIŞI GÖRÜNDÜ: Bugün 18 yaş ve üzeri nüfusumuzun yüzde 78’inden çoksı tek doz, yüzde 60’ından fazlası da iki doz aşı ile aşılanmış durumda. Bugün tünelin çıkışı görünüyor diyebilirim. Acı anılarımıza dönmemek üzere, gerimize bakmadan ilerlemek zorundayız. Bu süreçte yarım bırakmaya gelecek işimiz yoktur.

AŞI BİZİ KORUYOR: Son 4 haftada, olay sayılarındaki artışın bilhassa aşı olmamış bireylerden kaynaklandığını daha evvel de söz etmiştim. Bugün itibariyle, etkin olaylarımızın yüzde 81’i tam aşılı olmayan bireylerdir. Yani 500 bine yakın olan etkin olayımızın yüzde 81’i tam aşılı değil. Hastaneye yatan vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 90’ı da bir daha tam aşılı olmayan şahıslardır. Vefat eden vatandaşlarımızın yalnızca yüzde 10’a yakını tam aşılı şahıslardan oluşuyor. Bunlar yüklü olarak 65 yaş üstü ek hastalığı olanlar. Vefat eden vatandaşlarımızın yüzde 90’ı ya hiç aşı olmamış yahut aşıları eksik bireylerdir. Tüm bunların hülasası, aşı bizi koruyor.

HADİSELER 15-45 YAŞ ORTASI: Olaylarımız yüklü genç yaş kümesi. 15-45 yaş ortası olayın en ağır olduğu yaş kümesi. Daha evvel 65 yaş üzeriydi. Olay sayısı bu sebeple yükseldi.

AÇIK TUTMAK ÖDEVİMİZ: Önümüzdeki hafta başında çocuklarımız, gençlerimiz okullarına kavuşacak. Tüm çaba ve azmimiz onlara yüz yüze eğitim vermek ve bunun sürekliliğini sağlamaktır. Salgınla uğraşta, her şartta, okulları açık tutmak birinci öncelikli ödevimizdir. Her bir velimiz vakit kaybetmeden aşı olmalı. Yeni periyotta salgın okulların kapanma niçini olmayacak. Zira elimizde artık aşı var.

TERCİHE BAĞLI: 18 yaş ve üstü üniversite öğrenciler için tanımladık. 15 yaş üstü için tercihe bıraktık. 12 yaş üstü kronik hasta olanlar için ayrıyeten tanımlama yaptık. 12 yaş üzeri zarurî değil, tercihe bırakılması gerektiği kanaatindeyiz.

OKULA ALINMAMA DURUMU OLMAZ: Aşılanmayanların okula alınmama durumu olmaz. Biz öğretmenlerimizin aşılanmamayı epey düşüneceklerini düşünmek istemiyoruz. Şu an en az bir doz aşısını yaptırmış olan öğretmenlerin oranı yüzde 88’i buldu. İki doz aşısını tamamlayanlar da yüzde 75’i buldu. Yüzde 4,4 oranında son 6 ay ortasında hastalık geçirenler var. Birinci 6 ay ortasında PCR mecburî olmayacak manasına gelir. Velilerimiz huzursuz olmasınlar. Öğretmenlerimiz yüzde 92.5 oranda korunabilir noktaya gelmiş durumda.

‘Okullarımız en son kapatılan yer olmalı’

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, toplantı daha sonrası şunları söylemiş oldu:

SIKINTISIZ: Okul öncesi ve 1. sınıflar için ahenk haftası 1 Eylül’de başladı. Bu kapsamda toplam 2 milyon 359 bin 422 bin öğrencimiz iki gündür okullara gidiyorlar. 165 bin 450 öğretmenimiz de faal olarak okullarda ders vermeye başladılar. İki günlük süreç meselesiz tamamlandı.

YÜZ YÜZE EĞİTİM MECBURİLİK: Uzaktan eğitim ne kadar başarılı olsa da yüz yüze eğitimin yerine geçemez. Yüz yüze eğitime geçilmesi bir tercih olmaktan çıkmış, mecburilik haline gelmiştir. Yüz yüze eğitim için gerekli adımları attık, atmaya devam ediyoruz. Sıhhat Bakanlığımız ile birlikte oluşturduğumuz rehberi, 81 ile gönderdik. Okullarımızın tekrar hiç kapanmaması ve eğitimin kesintiye uğramaması için bir sefer daha davet yapmak isterim. Lütfen kurallara harfiyen uyalım. Bu kurallara riayet edelim ki tekrar okullarımız kapanma sıkıntısıyla yüz yüze kalmasın. Son kelam olarak da okullarımız birinci açılan ve son kapatılan yerler olmalıdır.

İNANMIYORUM: Aşı gönüllülük temeline dayalı. Zorunluuk yok. Yahut PCR testi yaptırması gerekiyor. Öğretmenlerimizdeki oranlar Türkiye ortalamasının epey üzerinde. Bu oranların epeyce daha artacağına ben inanıyorum. Ben öğretmenlerimizin hem aşı olmayıp birebir vakitte PCR olmamak için direneceğine inanmıyorum. Zira öğretmenlerimiz 1,5 yıldır öğrencilerini bekliyor. Ahenk eğitimleri başladı. 2 gündür eğitim devam ediyor. 165 bin öğretmenimiz alanda. Aşı olmasa bile PCR ile ilgili bize intikal etmiş bir sorun yok. (PCR istemeyen) Onu düşünmüyoruz düşünmek bile istemiyoruz. bu biçimde bir öğretmenimiz yok.

‘Üniversiteler için tüm önlemleri aldık’

YÖK Lideri Erol Özvar, bir buçuk seniçin beri, üniversitelerin eğitim ve öğretimine orta vermeden, tüm yüksek öğretim kurumlarının akademik faaliyetlerine devam ettiklerini belirterek, şunları söylemiş oldu:

“Bizler üniversiteler olarak kampüslerimizi kapatmadık. Öğrenciler kampüslerimize gelip gittiler. Lakin salgın niçiniyle öğretim faaliyetlerimizi uzaktan yapmaya karar verdik. Yüz yüze eğitimin yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli önlemleri aldık. YÖK olarak biz yüz yüze eğitim faaliyetlerini sürdürmek istiyoruz. Üniversitelerimiz salgın boyunca eğitim ve öğretimin aksamaması doğrultusunda hibrit ya da harmanlanmış halleri kullanacaklar. Bunun yanı sıra derslerin %40’ı online yapılabilecek. Yüz yüze eğitime gelecek öğrencilerden istirhamım aşı olmalarıdır.”