Yardım kampanyalarına devlet gözaltısı geldi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Yardım kampanyalarına devlet gözaltısı geldi
BAŞKAN YILMAZ Ankara – Her önüne gelenin hastalık sebebi öne sürülerek çaresizlik hissinin gerisine saklanıp yardım toplamak için başlatmış olduğu kampanyaların denetlenmesini isteyen vatandaşlar ile hastalıkları fakat yurt haricinde tedavi edilebileceği için yardım toplamak hedefiyle müsaade verilmesini talep eden vatandaşlar, Meclis’ın kapısını çaldı. Milliyet’in ulaştığı evraklara nazaran, TBMM Dilekçe Komisyonu’na kampanyalarla ilgili bir hayli müracaat yapıldı. Bu müracaatlardan biri Ankara’dan yapıldı. İ.B.Ü. isimli vatandaş, arkadaşları ile yaptığı müracaatta, “SMA hastası çocuklar için yürütülen kampanyalar başta olmak üzere yaygınlaşan bu çeşit kampanyaların gerçek mağduriyetler üzerine oluşturulup oluşturulmadığının denetlenmesini” talep etti. Balıkesir’de yaşayan bir öbür vatandaş ise komiteye, “Süperior Mezenterik Arter Sendromu” hastalığına yakalandığını, Türkiye’de bu hastalığa deva bulunamadığını iletti. Almanya’da hastalığını tedavi edilebilecek bir tabip olduğunu lisana getiren vatandaş, “Ben de tedavi olmak için bağış kampanyası başlatıp, bu doktora ulaşıp, sıhhatime kavuşmak istiyorum” dedi.

Meclis harekete geçti

Müracaatları sürece alan TBMM Dilekçe Komitesi Lideri AK Parti İstanbul Milletvekili Belma Satır, mevzuyu ilgili valilikler ve İçişleri Bakanlığı’na iletti. Balıkesir Valiliği, kurula gönderdiği cevapta, yalnızca yemek yedikten daha sonra ortaya çıkan “Süperior Mezenterik Arter Sendromu”na yakalandığını lisana getiren vatandaşın, yurt haricinde tedavi masraflarını karşılamak için bankada hesap açtırarak bir yıl mühletle Türkiye genelinde yardım toplama talebinde bulunduğunu kaydetti.

Valilik, bu tip müracaatlarda, hastalarla ilgili ayrıntıların Sıhhat Bakanlığı ile tez paylaşılması, tedavi imkanları ve geri ödeme kapsamında görüş alındıktan daha sonra kampanya taleplerine bir daha bakanlığın uygun görüşü ile müsaade verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Kelam konusu vatandaştan tıbbi durumunu belirten hakim ya da hastane tarafınca düzenlenen bir doküman ibraz edilmesini istediklerini belirten valilik, hastalığa yönelik bir teşhisin konulamadığı bilgisine ulaşıldığını bildirdi. Balıkesir Valiliği, yardım toplama müsaade talebinin uygun görülmediğini, durumun ilgiliye bildirim edildiğini komiteye iletti.

‘İzinsiz toplayamazlar’

İçişleri Bakanlığı ise İ.B.Ü. ve arkadaşlarının yardım kampanyalarıyla halkın yardımseverlik hislerinin sömürüldüğü ve sıkı kontrol yapılmasına ait taleplerine ait Meclis’e gönderdiği cevapta, kamu faydasına uygun olarak muhtaç şahısların yardım toplama hakkı bulunduğuna vurgu yaptı. Lakin rastgele bir kişi yahut kuruluşun yetkili makandan müsaade almadan yardım toplayamayacağını aktardı. Bakanlık, “İzin alınmadan girişilen yardım toplama faaliyetleri güvenlik kuvvetlerince derhal menedilir ve sorumlular hakkında kovuşturma yapılır” sözlerini kullandı. Uzmanlar, devletin, “yardım kampanyalarında adaleti sağlamak için kılı kırk yardığı” değerlendirmesinde bulundu.